Voedwel
natuurlijk voedingsadvies

Evenwicht in de voeding


Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, evenwicht in de voedingRegelmatig krijg ik een vraag over de gezondheidswaarde van een bepaald voedingsmiddel, zoals bijvoorbeeld: Worteltjes zijn toch heel gezond?

Uiteraard horen de groentes bij de gezondere keuzes die je in de voedingspatroon kunt maken, maar… mijn antwoord is toch wat genuanceerder.

Worteltjes kunnen zelf erg gezond zijn, zoals vers geoogste en biologisch geteelde worteltjes die alle tijd hebben gehad om op eigen kracht, in eigen tempo groot te groeien in de vruchtbare aarde zonder bestrijdingsmiddelen. Daar worden worteltjes erg gezond van, maar zijn die worteltjes dan ook gezond voor jou?

Vaak wel, maar niet altijd. Waar mensen zich vaak niet bewust van zijn is dat plantaardige voeding van verschillende delen van de plant komt. De delen van de plant worden onderscheiden in: blad- en stengel, bloem of vrucht. Elk deel van de plant heeft een andere functie. De wortels nemen voedsel voor de plant op uit de aarde, het blad zorgt door middel van zonlicht voor fotosynthese, de stengel zorgt voor een constante stroming van water en voeding naar de plant, de bloem trekt de aandacht van de bestuivers en de vrucht met het zaad zorgt voor voortplanting.

De eigenschappen van de plantdelen stimuleren en ondersteunen verschillende lichaamsprocessen. Zo zullen de koele plantdelen uit het wortelgebied bijvoorbeeld het denken stimuleren. Handig wanneer je orde op zaken wilt stellen, maar minder gunstig wanneer je toch al te veel in je hoofd zit of aan het piekeren bent.

Het samenstellen van een evenwichtige maaltijd gaat dus over meer zaken dan alleen de voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines.

Samen gaan we op zoek naar jouw evenwicht.

Meld je aan