Ekotown 2014

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, EkotownZaterdag 21 en zondag 22 juni 2014 vond de eerste editie van het Ekotown festival plaats in het Amsterdams bos en ik mocht er bij zijn! Het was een geweldig gezellig festival met mooi weer, goede sfeer, fijne mensen en heerlijk eten.

Voor graanpletterij De Halm mocht ik vragen over granen beantwoorden, dat was een hele leuke en leerzame ervaring. Het was heel druk bij de stand van De Halm en ik heb heel veel mensen gesproken over allerlei onderwerpen. Een paar onderwerpen die vaak aan bod kwamen:

Glutenvrije granen

Veel mensen eten tegenwoordig glutenvrij graan. Soms omdat ze een allergie of intolerantie hebben, waardoor ze geen gluten in de voeding verdragen. Steeds vaker omdat veel mensen van mening zijn dat je je beter voelt, wanneer je gluten in de voeding mijdt. De Halm heeft in het assortiment ook veel glutenvrije graanvlokken. De glutenvrije havermout van De Halm wordt elders verpakt en verkocht onder de merknaam Rosies.

Zelf ben ik geen voorstander van gluten mijden zonder medische aanleiding, maar ik pleit er voor om te kiezen voor:

  • biologische of biodVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, gerstynamische granen 
  • volwaardige granen, dus ongeraffineerd (volkoren in plaats van wit of bruin brood, pasta etc.)
  • zuurdesembrood in plaats van gistbrood
  • variatie: niet alleen tarwe (spelt, kamut, emmer etc., zijn ook tarwerassen), maar ook rijst, gerst, gierst, rogge, haver en boekweit
  • Wanneer je geen tarwe verdraagt kan je eens proberen of je oertarwe beter kan verdragen, zoals onder andere spelt, kamut en emmer
  • Niet te vaak en teveel gerechten van gemalen graan: brood, koekjes, crackers, pasta etc., maar vaker gerechten met volle ongeraffineerde granen of graanvlokken

Hoe kook je havermout

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, havermoutpapVeel mensen koken hun havermoutpap in melk (van koe, geit, graan, peulvrucht of noot), havermoutpap wordt echter lekkerder en voedzamer wanneer je het als volgt kookt:

Kook havermout in water gedurende 5 minuten, daarna 10 minuten laten nawellen op een warme plaats. Dan op smaak maken met een snufje zout en wat ongeklopte slagroom (van koe, peulvrucht of graan). Eventueel zoeten met wat ahornsiroop en naar wens wat kaneelpoeder toevoegen.

Granen kook je het beste in water

Alle granen kook je het beste in ongezouten water. Wanneer graan wordt gekookt in iets dat vet, eiwit of zout bevat, verhinderd dat het volledig vrijkomen van voedingsstoffen. Ook het nawellen is hier essentieel voor. Daarna kan je het graan op smaak maken of verder verwerken in een smaakvol gerecht.

Hoe wordt graan geplet bij De Halm

De Halm heeft een informatief filmpje op de website. De hele graankorrels worden eerst geweekt in water, daarna gaat het graan op een lopende band onder branders door om het graan te verwarmen en tot slot wordt het graan door walsen geplet. De water- en warmtebehandeling zorgen er voor dat het graan al iets is voorgegaard, zonder aan voedingswaarde te verliezen.

De beste manier om muesli goed te kunnen verteren

Maak de avond van te voren (als je muesli bij het ontbijt eet) de ongezoete muesli nat met een beetje water (het moet niet onder water staan) en bewaar dit in de koelkast. De volgende ochtend wat kwark of yoghurt toevoegen. De muesli is nu zacht geworden en is goed te verteren, omdat kauwen wel belangrijk is voeg je er zo nodig nog wat noten of zonnebloempitten aan toe, deze kunnen ook mee weken net zoals gedroogd fruit.

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl