Rabarber is een erg gemakkelijke vaste moestuinplan, die op veel grondsoorten groeit, mits er goed bemest is en de plant over voldoende water beschikt. Een beetje schaduw kan de rabarberplant goed verdragen. Er bestaan meerdere soorten rabarber, met rode, roze en groene stelen. Over het algemeen smaken de rode en roze milder dan de groene rabarberstelen.
Oxaalzuur
Rabarber is een echt voorjaarsgewas, de oogst stopt op de langste dag (21 juni). Alleen de stengels zijn eetbaar, ze bevatten oxaalzuur wat de opname van calcium vermindert (oxaalzuur bindt zich aan calcium). Het blad van de rabarber bevat erg veel oxaalzuur en is daardoor niet eetbaar.
Oxaalzuur komt in meer (voorjaars)groenten voor zoals bijvoorbeeld in spinazie. Mensen met een gevoelige maag kunnen last hebben van het oxaalzuurgehalte. Oxaalzuur heeft zowel voor de plant als voor de mens een activerende werking. Bovendien stimuleert oxaalzuur een goede opname van het ijzer.
Appelzuur
Rabarber bevat ook citroenzuur en relatief veel appelzuur, dit laatste heeft een bloedreinigende werking, precies wat we in het voorjaar nodig hebben.
Krijt?
Vroeger werd er krijt of kalk aan de gekookte rabarber toegevoegd om de gebonden calcium te compenseren, dit is inmiddels achterhaald. In een gevarieerd voedingspatroon kan af en toe en met mate wat oxaalzuur geen kwaad.
Welke vetten?
Olie en noten neutraliseren oxaalzuur en verzachten de smaak. Boter (boterzuur) kan de irritatie juist versterken.
Recepten:
- Kruidige rabarber
- Rabarbertaart
- Rabarbermousse
- Rabarbertoetje met kruimeldeeg
- Lentesaus
- Wortelsoep met rabarber
- Rabarbermuffins
- Rabarbermoes
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg en ik help mensen met een voedselintolerantie aan een verbeterde spijsvertering. Een optimaal werkende spijsvertering is de basis voor een goede gezondheid.
Leuk al die informatie op internet, maar er valt nog veel meer te weten over voeding dan deze algemene informatie en dat vertel ik je graag!
Welke voeding bij jou past bijvoorbeeld en waarom. Heb jij meer baat bij havermout of juist bij gierst, kun je beter meer wortelgroenten gaan eten of juist meer bladgroenten. Doen rauwe groenten je goed of gedij je juist beter met warme gestoofde groentes? Er zijn geen one size fits all oplossingen. Ieder persoon is uniek en heeft weer andere mogelijkheden en uitdagingen.
Goed verteren kun je leren!
Meer informatie
Ook wanneer jouw spijsvertering goed werkt kun je behoefte aan informatie over natuurlijke voeding hebben. Daarom organiseer ik regelmatig een informatieve en interactieve workshop over een bepaald thema. Kijk in de Agenda voor het actuele aanbod