Terug naar Nieuwsbrief / Archief

03.07.2017
Evenwicht door variatie

Je zorgt graag voor een goede maaltijd, je eet elke dag verse groenten en je doet je best om gevarieerd te eten. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de variatie in groenten? En het effect hiervan op lichaam en geest?

Wat hebben wortels, bietjes en pastinaken met elkaar gemeen? 
Wat is de overeenkomst tussen venkel, prei en spruitjes?

Of van tomaat, pompoen en avocado?

Plantdelen

Een plant is opgebouwd uit verschillende plantdelen:

  • het wortelgebied
  • het blad / stengel gebied
  • en het bloem / vruchtgebied

 

Wat hoort waarbij?

Groenten zijn in te delen aan de hand van deze plantdelen. Weet je niet precies onder welk plantdeel broccoli of aardappel valt? Dan heb ik hier een (uitgebreid maar nog niet compleet) overzicht met informatie en recepten van groenten, kruiden en specerijen waarvan we de volgende plantdelen gebruiken:

 

Effect

Waarom is dit belangrijk? Alle groenten bevatten waardevolle voedingsstoffen, maar door de aard en functie van het deel van de plant hebben ze een ander effect op ons lichaam en geest.

Wortel

Wortels halen voeding en water voor de plant uit de aarde.
Wortels groeien niet van de aarde weg, richting de zon, zoals de rest van de plant, maar met de zwaartekracht mee de aarde in. Wortels groeien in de koele, donkere aarde.
Wortelgewassen hebben invloed op on hoofd, op ons denken. Mensen die ‘teveel in hun hoofd zitten‘ of veel aan het piekeren zijn, kunnen beter even wat minder wortelgewassen eten. Maar mensen die  moeite hebben met alles op een rijtje te krijgen kunnen juist ondersteund worden met wortelgewassen. 

Blad / stengel

Het blad zorgt voor chlorofyl door middel van fotosynthese, de stengels transporteren de voedingsstoffen.
Stengel / blad (veel bladgroen) ondersteunen de ritmische processen: hart, ademhaling, bloedsomloop. Deze gewassen zijn waardevol in periodes waarin nieuw ritme gevonden moet worden. 

Bloem / vrucht

Bloemen en vruchten zijn het voortplantingssysteem van de plant.
Bloemen verlokken bijen en andere bestuivers met mooie kleuren en heerlijke geuren. De rijping van een vrucht heeft veel zonlicht en warmte nodig. 
Vruchten ondersteunen de voortplantingsorganen, spijsvertering en de ledematen. Vooral rijpe vruchten ondersteunen de spijsvertering.

Evenwicht

Een evenwichtige maaltijd bevat niet alleen voldoende voedingstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen, maar ondersteunt ook jouw evenwicht, geestelijk en lichamelijk.

Een evenwichtig samengestelde maaltijd bestaat dus ook uit alle onderdelen van de plant, de hoeveelheden van de aparte onderdelen zijn hierbij niet doorslaggevend. Vaak gaat het om de puntjes op de i. 

Kruiden en specerijen

Van kruiden en specerijen kun je dezelfde indeling maken, ook zij kunnen een gerecht in evenwicht brengen. Het is niet voor niets dat we de combinatie worteltjes met peterselie, rode kool met appeltjes en tomaat met basilicum waarderen, het komt ook de smaak ten goede.

Wil je meer weten over de plantdelen van groenten en wanneer je welk plantdeel vooral goed kunt gebruiken?

Workshop Groenten anders bekeken

Op zaterdagmiddag 12 augustus geef ik een workshop over dit onderwerp in mijn praktijkruimte in Utrecht.

Bestel hier je tickets voor de workshop

 

Kookworkshop Groenten anders bekeken

Wil je praktisch aan de slag met dit onderwerp, kom dan naar de kookworkshop Groenten anders bekeken op zaterdagmiddag 26 augustus in Utrecht. We bereiden dan diverse evenwichtige gerechten en en complete maaltijd!

Bestel hier je tickets voor de kookworkshop

 

Tot ziens!

 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl