Haver

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, haver

Haver wordt verbouwd in de meer noordelijke streken van Europa en rijpt in de warmste dagen van het jaar.

Haver heeft tot in het laatste groeistadium een zeer los vruchtgedeelte, haver vormt geen aar maar en pluim die met het minste windje meebeweegt. 

Haverkorrels zijn vergroeid met het kaf en moeten dus eerst gepeld worden voor verdere verwerking. Dit maakt het graan wat stoffig, daarom is het voor een smakelijk ogend resultaat verstandig om haver eerst in een zeef af te spoelen met koud water. Doe je dit niet dan vormt zich bij het koken een troebel laagje in de pan.

De kiem van de haver bevat meer vet dan andere graansoorten, dat maakt hem wat lastig om te malen, bovendien wordt het meel door het hoge vetgehalte eerder ranzig.

In de graanpletterij wordt haver verwerkt tot havermout of havergrutten.

Haver is glutenvrij maar...

Van nature is haver een glutenvrij graan, maar raakt in de keten vaak besmet met gluten. Gelukkig wordt tegenwoordig ook haver geteeld die gegarandeerd glutenvrij is.

Warmte & kracht

Voedwel, haverHaver geeft warmte, kracht en uithoudingsvermogen, ook mentaal, daarom heeft het de voorkeur als sportvoeding.

Haver heeft een gunstig effect op de lever en werkt licht laxerend, vochtafdrijvend en heeft een heilzame werking op de cholesterolhuishouding.

Haver is echter ook zuurvormend en daarom onder andere niet geschikt voor mensen met maagklachten.


Recepten

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl