Rietsuikermelasse

Rietsuikermelasse is het bijproduct van de rietsuikerproductie.

Wanneer rietsuiker is geoogst worden de stengels vermalen, het vrijgekomen sap wordt ingekookt. Daarna worden de suikerkristallen en melasse van elkaar gescheiden door middel van centrifuges. 

Rum

Het grootste deel van de rietsuikermelasse wordt gebruikt als grondstof voor de productie van bruine rum. Een klein gedeelte wordt (in potjes) verkocht als zoetmiddel voor gebak en dergelijke. Dit in tegenstelling tot de melasse van bietsuiker, dit wordt vooral als veevoer verwerkt.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, lebkuchen

Mineralen

Volgens de Warenwet mag de benaming melasse uitsluitend gebruikt worden wanneer het mineralengehalte minstens 4% is. Bij melasse met een gehalte van minstens 7% mineralen spreekt men ook wel van zoute stroop.

Rietsuikermelasse bevat naast B-vitaminen de mineralen kalium, calcium, magnesium en ijzer.

Maar stel je niet teveel voor van deze mineralenleverancier, de smaak van melasse is zo uitgesproken dat er slechts kleine hoeveelheden tegelijk in een recept gebruikt kunnen worden.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl