Voedwel
natuurlijk voedingsadvies

 

Agenda


Voedwel geeft regelmatig kookworkshops, proeverijen en andere activiteiten met en over natuurlijke voeding. In deze agenda staat het actuele aanbod.

Kookworkshop Seizoensgroenten en (wilde) kruiden

10 mei 2014 van 14.00-17.00
Locatie: Stadstuin Zuilen, Daalseweg 150, Utrecht
Prijs: 40,--

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, bieslookOp een mooie buitenlocatie met grote moestuin en een ruime keuken met twee kookeilanden gaan we op zoek naar wat het seizoen ons te bieden heeft.

We gaan in deze kookworkshop eerst naar buiten. Wat groeit er op dit moment op het land en in de moestuin? Voor de meeste groenten is het nog wat te vroeg, maar we vinden er vast wel (wilde) kruiden. Net wat we nodig hebben na de winter. Wat hebben deze planten ons te bieden aan voedingsstoffen en smaak?

Met onze oogst en verse bewaargroenten uit de winkel gaan we aan de slag in de keuken en maken seizoensgebonden gerechten die we uiteraard gezamenlijk gaan proeven.

Streekgebonden groenten en fruit van het seizoen zijn beter voor onze gezondheid, milieu en portemonnee. Minder transport betekent ook versere producten met meer voedingsstoffen. Bovendien sluiten deze voedingstoffen ook beter aan bij onze voedingsbehoefte van dat moment. Daarnaast zijn seizoensgroenten en fruit uit eigen regio vaak goedkoper dan geïmporteerde producten. Een goede reden dus om op zoek te gaan naar wat het seizoen ons in eigen streek te bieden heeft aan voedingsgewassen.

De cursuslocatie ligt op een prachtige plek net boven Utrecht, vlak bij het pittoreske dorpje Oud-Zuilen, het wordt ecologisch beheerd en is zeer gevarieerd. We vinden er onder andere moestuinen, kleinfruit, permacultuur, vijver, wilde-, keuken- en beschermde kruiden etc. 

Iedereen ontvangt schriftelijk materiaal om thuis mee aan de slag te gaan, met onder meer een seizoenskalender voor groente en fruit.

Maximaal 8 personen

Aanmelden en informatie . . .


informatie en proeverij over kruiden

14 mei 2014 van 11.00-12.30
Locatie: Spreekruimte, Nachtegaalstraat 51a, Utrecht
Prijs: 10 euro

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, kruidenEr zijn meer smaken dan zout en peper en dat gaan we proeven.

Op deze ochtend is er een mini lezing en proeverij speciaal over kruiden. Kruiden kunnen de smaak van veel gerechten bepalen, maar ze doen meer, ze hebben ook effect op de spijsvertering. Welke combinaties zijn mogelijk of zelfs aan te bevelen? Welke kruiden kun je inzetten bij gezondheidsklachten of spijsverteringsproblemen.

Het aantal deelnemers is beperkt, vooraf aanmelden zeer gewenst.

Op deze dag is er ook een informatieboekje verkrijgbaar met achtergrondinformatie over kruiden en recepten.

Aanmelden en informatie . . .


informatie en proeverij over zoetmiddelen

24 mei 2014 van 11.00-12.30
Locatie: Spreekruimte, Nachtegaalstraat 51a, Utrecht
Prijs: 10 euro

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, dadelsHoewel bekend is dat suiker schadelijk is voor de gezondheid, hebben we vaak behoefte aan iets zoets. Geraffineerde suiker bevat echter geen
enkele voedingswaarde, maar onttrekt dit juist aan je lichaam bij de vertering.

In deze minilezing met proeverij maak je kennis met producten die van nature zoet zijn en die wél nog voedingswaarde bevatten. Je leert bovendien
waarom deze natuurlijke zoetmiddelen beter voor je zijn dan geraffineerde suiker.

Het aantal deelnemers is beperkt, vooraf aanmelden zeer gewenst.

Op deze dag is er ook een informatieboekje over alternatieve zoetmiddelen verkrijgbaar, met achtergrondinformatie en recepten.

Aanmelden en informatie . . .


Proeverij & Presentatie

15 juni 2014 van
Locatie: De Voortuin, Aartsbisschop Romerostraat, Utrecht
Prijs: gratis

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, Groen moet je DoenGroen en Gezondheid

Op deze dag ben ik ook aanwezig op deze buurtmoestuin in de Utrechtse wijk Voordorp met informatie over voeding en een kleine proeverij.

Dit is de dag waarop de groene zelfbeheerders laten zien aan buurtbewoners of bewoners van Utrecht en andere belangstellenden, welke stukken groen in de openbare ruimte van Utrecht in zelfbeheer zijn en het groen in de stad verduurzamen. Het thema van 2014 is Groen en gezondheid.

Meer informatie over deze dag bij de Voortuin

Aanmelden en informatie . . .