Agenda

Gezonde voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Daarom geef ik regelmatig workshops over een actueel voedingsthema en vertel je dan meer over het effect van voeding op lichaam en geest.


 

23.03.2024 Workshop Groenten anders bekeken

Voedwel, workshop groenten

Groenten zijn onmisbaar in elk menu, het is de basis voor elke maaltijd.

Een biologische plant zoekt voedsel in de vruchtbare aarde en wordt hierdoor een sterk en voedzaam product waar veel aan te verteren is.

De juiste kruiden en specerijen kunnen niet alleen de smaak verbeteren, maar ook de samenstelling van een gerecht. Een smakelijke maaltijd verteert beter.

Wat zijn op dit moment regionale seizoensgroenten? En hoe weet je welk plantdeel je eet? De verschillende plantdelen hebben elk een andere functie voor de plant, deze verschillende functies komen ook verschillend tot uiting in de spijsvertering. 

In de antroposofie wordt wel het drieledig mensbeeld gehanteerd. De verschillende plantdelen zijn heilzaam voor de verschillende mensdelen. Het ideaal is een evenwichtige maaltijd of gerecht. We gaan het onderzoeken en oefenen met groenten, kruiden en specerijen. 

In deze workshop leer je groenten, kruiden en specerijen in te delen naar plantdeel en maak je kennis met het drieledig mensbeeld. Je leert een gerecht of maaltijd zo samen te stellen dat alle plantdelen erin verwerkt zijn.

Deelnemers ontvangen een hand-out.

Aanmelden

 

Voedwel, Nachtegaalstraat 51a, Utrecht
14.00-15.30 uur
20,00

06.04.2024 Workshop Peulvruchten

PeulVoedwel, workshop peulvruchtenvruchten zijn onmisbaar in de vegetarische en veganistische keuken, samen met graan bieden ze ons voldoende plantaardige eiwitten waar geen vleesvervanger meer aan te pas hoeft te komen. 

Peulvruchten zijn een veel ouder gewas dan granen en hebben nooit dezelfde status als graan bereikt. Je eet ze ook minder vaak en in kleinere hoeveelheden dan granen.

Niet iedereen kan de eiwitten in peulvruchten moeiteloos verteren. Een voorwaarde voor het goed verteren van peulvruchten is dat ze goed gaar zijn. Dat betekent in de keuken: wassen, weken, koken en nawellen.

In deze workshop leer je wat een peulvrucht is en wat je moet doen en waar je op moet letten om een peulvrucht goed te kunnen verteren. Ook leer je de rest van de maaltijd zo samen te stellen dat het niet alleen het lichaam, maar ook de geest voedt.

Deelnemers ontvangen een hand-out.

Aanmelden

Voedwel, Nachtegaalstraat 51a, Utrecht
14.00-15.30 uur
20,00

13.04.2024 Workshop goed Vet

OlieVoedwel, workshop Goed vet en vetten worden veel misbruikt in de huidige tijd. We zijn dol op alles wat bruin gebakken of gefrituurd is, maar we kiezen vaak voor dieetmargarine en halfvolle melk in de winkel. 

Niet alleen zijn we vaak het spoor bijster, maar ook de verbinding is zoek. Wat smeer je op je brood als je roomboter of dieetmargarine gebruikt, kun je jezelf met de inhoud verbinden? Een goede verbinding maakt de vertering beter.

Vet is onmisbaar in de voeding. Het maakt het voedsel smakelijker, zorgt ervoor dat het langer in de maag blijft en een verzadigd gevoel geeft. Een te veel aan vet in de voeding is niet goed, maar te weinig goede vetten ook niet.

We gaan in deze workshop diverse oliĆ«n en vetten bespreken (roomboter, ghee, olijfolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, kokosolie, sesamolie, maar ook zuivel), waar gebruik je ze voor, bij welke bereiding, op welke temperatuur, hoeveel en hoe vaak en hoe smaakt het eigenlijk? 

In deze workshop leer je welke vetten er inheems zijn of regionaal. Welke vetten geschikt zijn voor koud, warm of verhit gebruik. Dat de verpakking er ook toe doet. En we maken een heilzaam Budwig-papje. 

Deelnemers ontvangen een hand-out.

Aanmelden

Voedwel, Nachtegaalstraat 51a, Utrecht
14.00-15.30 uur
20,00

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl