Terug naar Nieuwsbrief / Archief

14.05.2018
Wilde kruiden in de maaltijd

Wilde kruiden

In het voorjaar zijn er erg veel wilde kruiden te vinden. Precies wat we nodig hebben nu de wintervoorraad opraakt en veel nieuwe oogsten nog wel even op zich laten wachten. De weiden zijn geel (geweest) van de paardenbloemen, brandnetels zijn altijd en overal te vinden. Zoek wel de jonge brandnetels, gebruik de bovenste 4 bladeren (top) en als ze eenmaal bloeien niet meer oogsten.

Naar daslook hoef je niet te zoeken. In het wild is het namelijk een beschermde plant. Zelf heb ik daslook in de tuin staan, op een schaduwrijke plek onder loofbomen doet deze plant het goed. Je zaait daslook in september. Soms worden ze ook als bolletjes of plantjes aangeboden. Een enkele leverancier biedt ook wel eens daslook van eigen land aan.

Zoek om wilde kruiden te oogsten een plek waar geen honden plassen, weinig auto’s komen en geen bestrijdingsmiddelen over de naastgelegen akker zijn gesproeid. 

Alles met mate, niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Teveel of te langdurig gebruik van brandnetels bijvoorbeeld kan bepaalde organen zoals de nieren overprikkelen.

Jonge wilde kruiden en nieuw blad bevatten veel voedingsstoffen, meestal is het vitamine-C gehalte hoger dan in citrusfruit. De activerende stoffen uit het jonge groen is precies wat we nodig hebben na een lange winter met bewaargroenten. Vaak smaakt het ook verrassend goed, zoals….

 

Gierstburges met wilde kruiden

Wilde kruiden kunnen goed verwerkt worden in diverse gerechten, bijvoorbeeld in dit recept: een lekkere vegetarische burger met gierst.

Maaltijd

Serveer deze burgers met een linzenschotel, gesmoorde bietjes en komkommersalade. Een nagerecht met rabarber maakt deze lentemaaltijd helemaal af. 

Meer recepten

Nog meer recepten met wilde kruiden...

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl