Terug naar Nieuwsbrief / Archief

25.04.2023
Eiwitten, al snel teveel

In een beetje levensmiddelenwinkel valt het erg op. Veel producten worden aanbevolen om de (extra) eiwitten die het bevat. Als je niet beter wist zou je denken dat je iets tekort kwam. Meestal is het tegendeel waar, gemiddeld wordt er in Nederland te veel eiwit geconsumeerd. Meer is in dit geval niet beter, maar kan ongezond zijn.

Eiwitbehoefte

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig, dus gemiddeld zo’n 50-60 gram per dag. 

Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangeren, zogenden, mensen die herstellen van een ziekte en kracht- en duursporters.

Dit schrijft het Voedingscentrum over eiwitten

In Nederland eten we gemiddeld zo veel eiwitrijk voedsel dat wat minder - door bijvoorbeeld vaker vegetarisch te eten - juist gezonder is. 

In de vegetarische keuken is het beter om eiwitten uit verschillende bronnen te halen vanwege het verschil in essentiële aminozuren. 

Peulvruchten

Zo bevatten peulvruchten niet voldoende van alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende granen eet, krijg je wel voldoende van alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom. 

Samen met bakker Ineke Berentschot schreef ik er dit artikel over in april 2016, het internationale jaar van de peulvrucht

Antroposofisch

Rudolf Steiner sprak in een voordracht voor bouwvakarbeiders over de gevaren het eten van teveel eiwit:

  • verontreiniging van de darmen (rottende eieren) dit scheidt stoffen af die tot aderverkalking kunnen leiden
  • grotere vatbaarheid voor besmettelijke ziekten 

Zie Gezonde Voeding, Rudolf Steiner, voordrachten voor de bouwvakarbeiders aan het Goetheanum (ISBN 9789492462152)

Meer recent schreef Heinz Grill: Juist met het eiwit, de oerstof van het leven, zou men zeer zorgvuldig om moeten gaan. Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van groot belang. Vegetariërs moeten er op letten dat de plantaardige eiwitten slechts zelden in hun aminozurencomplex volledig zijn. Daarom zijn goede combinaties van peulvruchten, granen en ook groenten zeer aanbevelingswaardig.

Zie Heinz Grill in zijn boek Voeding en de gevende kracht van de mens (ISBN 9789461680624)

Voor meer informatie en heb ik een aantal workshops ontwikkeld, kom met al je vragen over eiwitten, combinaties met granen en groenten naar een workshop op zaterdagmiddag

3 juni Groenten anders bekeken

10 juni De kracht van Graan

17 juni Peulvruchten

24 juni Ritme

Dit is het laatste workshopaanbod voor de zomer, hopelijk tot ziens.

 

 

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl