Terug naar Nieuwsbrief / Archief

10.12.2018
Aubergineplakken

Aubergineplakken

Over twee weken is het Kerstfeest en bij mij stromen de suggesties voor het kerstdiner binnen, onder andere via nieuwsbrieven, magazines en tijdschriften. De komende dagen ga ik er een paar uitproberen in de Natuurwinkel in Utrecht: klopt het recept wel, is het erg bewerkelijk, kan het ook anders, beter, volwaardiger of evenwichtiger? En vooral: hoe smaakt het? Kom ook proeven als je in de buurt bent.

Vandaag een intrigerend recept uit het kerstnummer van Smaakmakend, dit magazine is gratis te verkrijgen in de Natuurwinkel. De oorspronkelijke naam voor dit veganistische gerecht is Auberginebiefstukjes. Aangezien deze naam voor veganisten niet wervend klinkt en het qua voedingswaarde niet de lading dekt noem ik het gewoon Aubergineplakken.

Zelf ben ik niet zo dol op aubergine, deze vrucht, die familie is van de nachtschade, ziet er weliswaar spectaculair uit, maar smaakt naar niets. Pas met knoflook en vooral veel olijfolie valt er wat van te maken. Maar smaken verschillen uiteraard.

Dit recept is bewerkelijk, maar niet ingewikkeld. Het smaakte mij bijzonder goed en het viel ook zeker goed in de smaak bij de klanten. Voor het uitlekken heb ik mijn zwaarste gietijzeren braadpan genomen.

Een paar dingen heb ik er aan gewijzigd: voor het evenwicht heb ik de peper vervangen door gember (wil je hier meer over weten bezoek dan de workshop Groenten & Kruiden).

De gaartijd van de sjalotten en uien mag gerust veel langer dan de voorgeschreven 2 minuten zijn. Het is bij uien belangrijk dat je ze niet bruin bakt, maar zacht en doorschijnend, dat maakt ze beter verteerbaar.

Witte Balsamicoazijn hadden wij niet in de winkel, dus heb ik het vervangen door gewone rode Balsamicoazijn.

Niet onbelangrijk: het gerecht oogt ook erg mooi.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl