Terug naar Nieuwsbrief / Archief

08.01.2021
Een gezond nieuw jaar

Een gezond nieuw jaar!

Mijn allerbeste wensen voor jou in het nieuwe jaar, dat het liefdevol en voedzaam mag zijn in goede gezondheid.

In de maand januari ontvang je recepten en informatie over het ontbijt, vaak het ondergeschoven kindje van de maaltijden. Omdat veel mensen thuis werken is er misschien wat meer tijd om hier aandacht aan te besteden.

Na een nacht slapen is de bloedsuikerspiegel in je lichaam flink gedaald, maar nu is je lichaam weer toe aan een ontbijt.

breakfast = het breken van het vasten

Het ontbijt maakt dat je bloedsuikerspiegel weer stijgt, daarom is het belangrijk om voor een volwaardig ontbijt te kiezen en alle geraffineerde zoetigheid en witbrood te laten staan, zo kan je bloedsuikerspiegel niet extreem gaan pieken en dalen. 

Het is weliswaar een gewoonte, maar absoluut niet noodzakelijk om zoet te ontbijten. Integendeel, wanneer je liever ontbijt met boerenkoolstamppot of een curry is dat uitstekend! Volgens het ritme van onze spijsvertering kunnen we ’s ochtends beter eiwitten en vetten verteren dan ’s avonds.

Afvallen

Een ontbijt brengt je spijsvertering weer op gang, wanneer je het ontbijt overslaat gaat je lichaam krampachtig energie vasthouden (calorieën), dit zorgt uiteindelijk eerder voor gewichtstoename dan afvallen. Als je niet ontbijt kan je overdag last krijgen van concentratieproblemen en de behoefte aan snoepen en snacken in de loop van de dag of ‘s avonds op de bank.

Muesli

Er bestaan ongelooflijk veel kant-en-klaar mengels van graanvlokken met en zonder noten, zaden, pitten en vruchten. Daarnaast bestaan er vele varianten cruesli en granola. Cruesli en granola worden vaak gewaardeerd omdat het krokant is, deze eigenschap ontstaat doordat er olie en suiker aan is toegevoegd waarna het in de oven wordt gebakken. 

Wanneer je een eigen muesli samenstelt is het eenvoudiger om de graanvlokken een nachtje te laten weken.

Het weken van het graan maakt de graanvlokken gemakkelijker te verteren. De volgende ochtend zijn ze flink in volume toegenomen en zacht. Dit kan een hele verlichting zijn voor mensen met een wat zwakkere spijsvertering.

Regionaal

In dit recept is gekozen voor ingrediënten die zoveel mogelijk van dichtbij komen. Of van minder ver weg, ook dat past vaak beter bij je spijsvertering.

Combineer het met vollle kwark of yoghurt, je hebt er minder van nodig dan bij ongeweekte muesli.

De warme compote is om het geheel wat warmer of minder koud te maken. Dat past beter bij het seizoen. Koude voeding vraagt veel meer verteringskracht dan warme.

Ga naar het recept...

 

‚Äč

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl