Slaap

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, slaapHet is op dit moment begin december. Veel mensen die ik tegenkom verzuchten dat ze moe zijn, verkouden, niet lekker en helemaal toe aan vakantie. Nog twee weken tot de kerst en er moet nog zoveel! Zelf heb ik ook snel last van de kou en van het feit dat er veel minder daglicht is. Mijn remedie tegen een winterdip is zoveel mogelijk beweging in de buitenlucht bij daglicht. Dus op de fiets naar afspraken, boodschappen doen etc. of een wandelingetje na de lunch. En ’s avonds vroeg naar bed.

Dagelijks op tijd naar bed lukt niet altijd en in plaats van uitslapen is het beter om eens extreem vroeg naar bed te gaan. Het is in de winter vroeg donker en slaap voor middernacht levert je meer op dan de halve ochtend uitslapen wanneer er daglicht is. Heerlijk warm in bed liggen in de wetenschap dat je er nog lang niet uit hoeft, dat je ook nog lang niet hoeft te slapen. Gewoon lekker lezen tot je ogen er bij dichtvallen en genieten van de rust. Pure verwennerij. Alhoewel je het beste functioneert wanneer je een dagelijks ritme hebt, dus dagelijks op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaat en op vaste tijden de maaltijden gebruikt, is een avond vroeg naar bed te prefereren boven uitslapen.

Goed slapen is veel meer dan uitrusten, we tanken ’s nachts lichamelijk en geestelijk bij. Wanneer je niet genoeg slaapt ben je veel vatbaarder voor ziektes en infecties. Bovendien hebben mensen die te weinig slapen eerder last van overgewicht en dat komt niet alleen door het feit dat er ’s avonds op de bank vaak ook wat gegeten en gedronken wordt.

Slapen en spijsvertering

Overdag is je spijsvertering bezig met afbraak van voedsel, ’s nachts met de opbouw van nieuwe cellen en andere herstelwerkzaamheden in je lichaam. Wanneer je na 19.00 uur eet dan moet dat voedsel eerst verteerd worden en staat dat de opbouw in de weg waardoor ook een gezonde slaap verhindert wordt.

Naar voeding vertaald is het verstandig rekening te houden met je lever-gal-ritme: ‘s ochtends kan je spijsvertering goed vetten en eiwitten verteren en een flinke maaltijd gebruiken. Naarmate de dag vordert kunnen de maaltijden beter steeds kleiner worden. ’s Avonds worden juist de koolhydraten uitstekend verteerd. Na 19.00 uur staat de spijsvertering op een laag pitje en kun je beter niets meer eten.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, geen gsmWifi

Om goed en ongestoord te kunnen slapen is het wel noodzakelijk dat alles op je slaapkamer wat draadloos met wifi verbonden is uitstaat.

Warmte

Van de Wikkelfee ontving ik nog een goede tip: 

Het helpt als je warme voeten hebt bij het inslapen. En het allerbeste is dan een warm kruikje aan je voeten. Sommige volwassenen nemen er ook nog een klein kruikje bij voor de buik dat heel weinig water bevat en dus licht op je buik aan voelt. En wat heerlijk is het om je voeten ervoor met olie ingewreven te hebben, dan voedt je ze meteen met heerlijke olie, maar ook krijgen deze dag-arbeiders de boodschap: je mag je nu ontspannen en wegdromen. Olie als Rozemarijn, Rozenolie of Sinaasappel-Kaneel zijn voor deze winterse dagen heerlijk.

Koffie en alcohol verhinderen een goede slaap.

Lekker vroeg naar bed!


Slaapproblemen

Heb je regelmatig last van slaapproblemen, dan kan dit ook te maken hebben met voeding, voedingsgewoontes, stress of dagritme. Graag adviseer ik je hoe je dit in jouw geval aanpakt. 

Maak een afspraak!


 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Reacties

Toke Bezuijen 2014-12-18 08:30:20 Beste slaper,
het helpt als je warme voeten hebt bij het inslapen. En het allerbeste is dan een warm kruikje aan je voeten. Sommige volwassenen nemen er ook nog een klein kruikje bij voor de buik dat heel weinig water bevat en dus licht op je buik aan voelt. is. En wat heerlijk is het om je voeten ervoor met olie ingewreven te hebben, dan voedt je ze meteen met heerlijke olie, maar ook krijgen deze dag-arbeiders de boodschap: je mag je nu ontspannen en wegdromen. Olie als Rozemarijn, Rozenolie of Sinaasappel-Kaneel zijn voor deze winterse dagen heerlijk.
Slaap lekker!

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl