Terug naar Nieuwsbrief / Archief

01.12.2023
Stoofperentaart

Stoofperentaart

Bijna wekelijks kook ik stoofperen, niet alleen omdat ze heel smakelijk zijn, maar ook omdat je in dit seizoen wel wat warmte en antivirale krachten kunt gebruiken. Overgebleven stoofperen bakte ik mee in een speculaastaart.

Het werd een bijzonder smakelijke en voedzame variant.

Lees hier het hele recept

 

Stoofperen

Stoofperen zijn droog en wat wrang van smaak en zijn ongekookt niet te eten. 

Peren bevatten veel vitamine C, mineralen en voedingsvezels, ze zijn iets laxerend en vochtafdrijvend. Peren helpen de hoestprikkel te onderdrukken.

Het meest bekende stoofperenras is Giesser Wildeman, met een wat korrelige textuur. Giesser Wildeman peren nemen gemakkelijk de kleur aan van het kookvocht. Mijn voorkeur voor het kleuren van stoofperen gaat uit naar oersap, vlierbessen oersap bijvoorbeeld geeft de stoofperen een diep paarse kleur. Een paar eetlepels ahornsiroop zorgen voor een mild zoete smaak. Het meekoken van specerijen maakt stoofperen nog geuriger, smakelijker en beter te verteren.

Lees meer over peren.

 

Voedwel, stoofperen

Oersap

Oersap is puur (gepasteuriseerd) sap, zonder enige toevoeging.

Het wordt onder andere door het bedrijf Beutelsbacher (Odin) en Natufood (Ekoplaza) verkocht in kleine flesjes van 330 of 200 ml.

Oersap is meestal niet erg lekker om puur te drinken, maar wordt in de keuken gewaardeerd voor diverse toepassingen.

 

Kuzu

Kuzu of Kudzu (Pueraria lobata) is een klimplant die oorspronkelijk in de bergachtige gebieden van Japan, China en Zuidoost Azië groeit. Kuzupoeder is het zetmeel-extract uit de wortel van deze plant. Dit zetmeel wordt in de keuken gebruikt als bindmiddel.

Een kuzu-wortel kan wel 2 meter lang of 200 kilo zwaar worden. De wortels worden in de winter geoogst wanneer de plant veel energie en voedingsstoffen in de wortels heeft geconcentreerd.

Aan Kuzu worden vele medicinale eigenschappen toegeschreven, zoals verlichting bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid, koorts en verkoudheid.

Lees meer over Kuzu.

 

Voedwel, Kuzu

Evenwicht

Het stoofperenrecept is een voorbeeld van een evenwichtig recept. Evenwicht in plantdelen. 
Zowel wortel (Kuzu), blad/stengel (kaneel), bloem/vrucht (kruidnagel, vlierbessen, peren) zijn er in verwerkt.

Plantdelen hebben verschillende en noodzakelijke functies voor de plant. In onze spijsvertering komen deze functies als verschillende krachten vrij. 

Evenwichtige voeding draagt bij aan ons lichamelijk en geestelijk welzijn.

Meer hierover in de workshop Groenten anders bekeken.

Binnenkort het workshop-aanbod voor 2024 in de Agenda.

 

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl