Peren

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, stoofperenRijpe handperen zijn zoet en sappig, stoofperen zijn droog en wat wrang van smaak en zijn ongekookt niet te eten. Een (bijna) rijpe handpeer is te herkennen wanneer het vruchtvlees rond de steel licht meegeeft wanneer je deze indrukt. Rijpe peren zijn hoogstens een paar dagen te bewaren, ze worden snel papperig.

Voedingswaarde

Peren bevatten veel vitamine C, mineralen en voedingsvezels, ze zijn iets laxerend en vochtafdrijvend. Peren geven zelden aanleiding tot allergische reacties.

Peren

Populaire handperen zijn bijvoorbeeld Conference of Doyenné du Comice. Het aanbod is echter veel groter, met mooie namen zoals Kruidenierspeer, Juttepeer, Triumphe de Vienne, Beurré Alexander Lucas, Bonne Louise, Comtesse de Paris, Winterrietpeer, Franse wijnpeer, Zwijndrechtse wijnpeer, Concorde, Beurré Hardy, (zoete-zure) Brederode.

Stoofperen

Het meest bekende stoofperenras is Giesser Wildeman, met een wat korrelige textuur. Giesser Wildeman peren nemen gemakkelijk de kleur aan van het kookvocht. Mijn voorkeur voor het kleuren van stoofperen gaat uit naar vlierbessen oersap, dit geeft de stoofperen een diep paarse kleur. Een paar eetlepels ahornsiroop zorgen voor een mild zoete smaak. Het meekoken van specerijen maakt stoofperen nog geuriger, smakelijker en beter te verteren.

Voedwel, stoofperentaartSoms wordt er ook wijn gebruikt om de peren in te stoven. Sommige supermarkten bieden het fantasieproduct perenrood aan, dit bestaat uit kleurstof en suiker. Deze ingrediënten kunnen ons niet voeden.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl