Terug naar Nieuwsbrief / Archief

09.06.2020
Italiaans

Goed nieuws

Gelukkig kan er weer wat meer binnen de corona richtlijnen en wordt er met passen en meten een mogelijkheid gecreëerd om op kleine schaal workshops te organiseren.

Uiteraard op 1,5 meter afstand en daardoor met minder deelnemers per keer. Ook gelden verder alle voorzorgsmaatregelen, dus alleen voor gezonde deelnemers zonder zieke huisgenoten en handen wassen of ontsmetten etc.

Om dit uit te proberen geef ik dezelfde workshop tweemaal, eerst op vrijdagmiddag en vervolgens op zaterdagmiddag.

Om te beginnen met de workshop die door de lockdown niet door kon gaan over het samenstellen van een Vegetarische Maaltijd

Schrijf je in voor deze workshop 

 

Italiaanse witte bonen

Een mooi gerecht in al zijn eenvoud, van zelf gekookte witte bonen in een evenwichtige saus met groenten uit het wortel, blad en vrucht gebied.

Wanneer je zelf peulvruchten kookt is het belangrijk dat ze goed gaar koken, bij peulvruchten hanteer je de volgende werkwijze:

  • wassen met koud water in een zeef onder de kraan
  • weken in ruim koud water op een koele plek, raadpleeg de verpakking voor de juiste tijd
  • koken spoel het weekwater weg en kook peulvruchten in ruim schoon water, zonder zout, voeg een stukje kombu toe voor een betere smaak en garing of kruiden zoals venkelzaad of bonenkruid
  • nawellen laat de gekookte peulvruchten op een warme plek (hooikist) minstens net zo lang nawellen als de kooktijd.

Nu zijn de peulvruchten optimaal verteerbaar.

Gebruik geen snelkookpan, maar geef de peulvruchten de tijd die ze nodig hebben, dan worden ook de schadelijke stoffen (anti-nutriënten) onschadelijk gemaakt.

Het verschil met de bereiding van graan is dat peulvruchten niet al het water horen te absorberen, ze blijven voor, tijdens en na het koken in een laagje water / kookvocht staan. 

Wanneer je peulvruchten eet, combineer dit dan altijd met een graansoort. Eet peulvruchten niet te vaak (2-3 maal per week) en niet te veel (kleinere portie dan graan en groenten). 

Voor een optimale ijzeropname uit de peulvruchten is een gerecht met vitamine C onontbeerlijk, dus wees royaal met verse groenten. Peulvruchten kunnen in een maalijd dus nooit verse groenten vervangen.

 

Kaaspolenta

Het is bijna niet te geloven dat zo’n eenvoudig gerecht zo heerlijk kan smaken, bijna troostrijk. Gemaakt van het griesmeel van maïs, lees meer over gries en grutten.

Serveer er weer streekgebonden seizoensgroenten bij zoals venkel of sperziebonen.


Bedankt voor het lezen van de nieuwsbrief, misschien kun je er ook iemand anders blij mee maken? Stuur hem door!


Meer en ander nieuws en recepten, polls, flimpjes over bereidingswijze? Volg me op onderstaande social media!

Tot ziens en eet smakelijk.

 

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl