Gries en grutten

Meel

De hele graankorrel kan gemalen worden tot meel, dit meel kan grover of fijner worden gezeefd, dan blijft er bloem of gebuild meel over.

Grutten

Graan kan ook gebroken worden in kleinere stukjes, deze stukjes worden grutten genoemd. Het voordeel van grutten is dat ze veel sneller gaar te koken zijn. Het nadeel is dat grutten altijd tot pap koken.

Thermogrutten

Soms worden graankorrels eerst geƫest en daarna gebroken, deze stukjes worden thermogrutten genoemd. Ze hebben ook het voordeel dat ze snel gaar zijn en niet het nadeel dat ze tot pap koken.

Groene graangrutten

Een andere vorm van eesten is het roosteren van onrijp graan, lees er meer over bij groene spelt. Grutten van groene spelt of freekeh koken ook niet tot pap.

GriesVoedwel, venkelkoekjes

Wanneer graankorrels vrij grof gemalen en gezeefd worden kun je bloem, zemelen en griezen van elkaar scheiden. Dit lukt bij de meeste harde graansoorten zoals tarwe en mais, soms ook met rijst of gerst.

Pap en pudding

Griezen van harde tarwe (durum) worden gebruikt voor de productie van pasta. De Nederlandse griezen worden in de keuken gebruikt als griesmeel, hier kun je pap of pudding van koken. In natuurvoedingswinkels is ook volkoren griesmeel te koop, dat is gemaakt van de hele graankorrel. Volkoren griesmeel kleeft sterker dan gangbaar griesmeel. Voor de productie van gangbaar griesmeel wordt de graankorrel eerst licht geslepen.

Polenta

Griesmeel van mais kennen we vooral als polenta.


Recepten met grutten:

Recepten met griesmeel:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl