Hooikist

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, hooikistEen hooikist is van oorsprong: een houten kist, aan de binnekant met hooi bekleed om pannen in warm te houden. Het is nog steeds een fijn hulpmiddel om gerechten gedurende lange tijd warm te houden. 

 

Warm houden

Zelf gebruik ik de hooikist vooral bij de bereiding van granen en peulvruchten. Nawellen is een belangrijk onderdeel van de graan- en peulvruchtenbereiding. Na het koken hou je het graan of de peulvruchten - als het moet - uren warm in een hooikist.

Mijn advies is de kooktijd van granen en peulvruchten niet te verkorten wanneer je gebruik maakt van een hooikist. Het graan en de peulvruchten hebben toegevoegde warmte nodig om alle voedingsstofen vrij te kunnen maken. Voor het warm houden (nawellen) is de hooikist echter heel geschikt.

Je kunt een pan natuurlijk ook onder een dekbed of dekentje warmhouden. Maar zet nooit een hete pan in je bed, de kunststof in je matras zou er door kunnen gaan smelten.

Hoe kom je aan een hooikist?

Hooikist kopen

  • Je kunt een kant-en-klare hooikist kopen, meestal antiek of tweedehands.
  • Een moderne versie van de hooikist is de hooimadame, deze heeft zelfde functie, maar dan zonder kist.
  • Net zoiets als de ecostoof, maar deze is gemaakt van onder andere schapewol en linnen.

Het voordeel van de laatste twee is dat deze niet zo in de weg staan, maar opgevouwen in een kastje passen.

Hooikist maken

  • Of je kunt zelf een hooikist maken.

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl