Hooikist

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, hooikistEen hooikist is van oorsprong: een houten kist, aan de binnekant met hooi bekleed om pannen in warm te houden. Het is nog steeds een fijn hulpmiddel om gerechten gedurende lange tijd warm te houden. 

 

Warm houden

Zelf gebruik ik de hooikist vooral bij de bereiding van granen en peulvruchten. Nawellen is een belangrijk onderdeel van de graan- en peulvruchtenbereiding. Na het koken hou je het graan of de peulvruchten - als het moet - uren warm in een hooikist.

Mijn advies is de kooktijd van granen en peulvruchten niet te verkorten wanneer je gebruik maakt van een hooikist. Het graan en de peulvruchten hebben toegevoegde warmte nodig om alle voedingsstofen vrij te kunnen maken. Voor het warm houden (nawellen) is de hooikist echter heel geschikt.

Je kunt een pan natuurlijk ook onder een dekbed of dekentje warmhouden. Maar zet nooit een hete pan in je bed, de kunststof in je matras zou er door kunnen gaan smelten.

Hoe kom je aan een hooikist?

Hooikist kopen

  • Je kunt een kant-en-klare hooikist kopen, meestal antiek of tweedehands.
  • Een moderne versie van de hooikist is de hooimadame, deze heeft zelfde functie, maar dan zonder kist.
  • Net zoiets als de ecostoof, maar deze is gemaakt van onder andere schapewol en linnen.

Het voordeel van de laatste twee is dat deze niet zo in de weg staan, maar opgevouwen in een kastje passen.

Hooikist maken

  • Of je kunt zelf een hooikist maken.

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl