Witte bonen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, witte bonenWitte bonen  zijn zeer veelzijdig en passen in zoete en pittige gerechten.

 

 

Voedingsstoffen

Alle peulvruchten zijn rijk aan mineralen, zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer.

Een portie peulvruchten bevat ongeveer evenveel ijzer als een portie vlees. Het ijzer is echter minder goed opneembaar door de spijsvertering. Het helpt wanneer je peulvruchten combineert met voeding die rijk is aan vitamine C, dus groenten of fruit.

Combineer peulvruchten in de maaltijd ook altijd met granen, samen leveren ze een optimale eiwitcombinatie.

Bereiding

Weektijd 8-12 uur, kooktijd: 1-2 uur, nawellen 1-2 uur of langer (raadpleeg ook altijd de verpakking).

Vlinderbloem

Peulvruchten zijn de zaden van rijpe vruchten van vlinderbloemige planten. De bloemen van deze planten lijken wat op vlinders, vandaar deze naam.

Symbiose

Deze plantenfamilie bezit krachtige wortels, die op een interessante manier een symbiose aangaan met stikstofvormende bacteriën. Deze zetten zich af als knolletjes op de wortels en verrijken hiermee de grond. Deze symbiose leidt tevens tot een hoge eiwitvorming in de peulvruchten.

Eiwit

In de peulvruchten is geconcentreerd eiwit aanwezig. Het eiwit zit echter opgesloten in de cellen waardoor het door de spijsvertering soms moeilijk vrijgemaakt kan worden. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een zwakke spijsvertering of voor jonge kinderen.

Spijsvertering

Vaak uit een zwakke spijsvertering zich door winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van peulvruchten. Dit kan echter ook te maken hebben met de bereidingswijze van peulvruchten en de combinatie met andere voedingsmiddelen. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bonensalsa

Vegetarisch

Voor mensen met een vegetarische leefwijze zijn peulvruchten onontbeerlijk. Eet ze regelmatig, maar met mate en altijd gecombineerd met een graansoort.

Peulvruchten gecombineerd met granen leveren ze een optimale plantaardige  eiwitcombinatie.

Bijvoorbeeld rijst met linzen, bruine bonen met maïs, of kikkererwten met gerst.

Samen vormen ze een goede eiwitbron waarnaast vlees, vis, ei of kaas overbodig zijn. 


Recepten met witte bonen:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl