Terug naar Nieuwsbrief / Archief

29.09.2022
Gerst met bietjes

De kracht van gerst

Dit recept is gebaseerd op het graan gerst gecombineerd met bietjes, op smaakt gebracht met gember, sinaasappel, rozijnen, kummel en dillezaad.

Gerst is het oudste graan ter wereld en groeit op alle continenten. Tegenwoordig wordt het voornamelijk geteeld voor de bierproductie. En dat is jammer, want gerst heeft ons veel meer te bieden. 

Gerst is verbonden met de planeet Mars en daarom met de dinsdag. Mars staat voor dapper, moedig en strijdvaardig. 

Dat zijn andere krachten dan de verwarmende en dynamiserende krachten van haver en Venus (vrijdag), die je vooral inzet bij lichamelijke prestaties.

Het graanslijm van gerst verzorgt vooral maag en darmen, de kiezel in de gerst sterkt onder andere het bindweefsel en een rechte rug.

Deze krachten komen vrij wanneer de hele graankorrel op de juiste manier wordt gekookt. Deze wijze is in dit recept verwerkt.

Lees hier het hele recept…

Lees meer over gerst…

Lees meer over graanslijm…

Meer weten over de krachten van de verschillende granen…

Bietjes

Bietjes nemen tijdens de groei veel voedsel op en zijn daardoor rijk aan mineralen (ijzer, natrium, kalium), dat is een extra reden om voor biologische bietjes te kiezen.

Oxaalzuur

Bietjes bevatten ook oxaalzuur, mensen met een gevoelige maag kunnen hier last van hebben.

Geen boter maar olie

Tip: gebruik geen boter, maar olie om bietjes in te stoven, dit neutraliseert het oxaalzuur en verzacht de smaak, de combinatie boterzuur en oxaalzuur kan irritatie veroorzaken. Oxaalzuur is vooral belangrijk voor een goede opname van het ijzer.

Lees meer over bietjes…

Meer weten over de kwaliteiten van verschillende groenten…

 

Eet smakelijk!

 

Workshops

De R zit weer in de maand, of moet ik zeggen de C?

In elk geval heeft niemand de behoefte om verkouden te worden, maar als het buiten koud en nat is zitten we graag binnen, gezellig bij elkaar en is de kans op besmetting veel groter dan in de zomermaanden.

Voordat je naar de drogist rent voor allerlei dure middelen kun je misschien beter even in de keuken aan de slag. 

In de workshop Voeding bij Verkoudheid laat ik je zien en proeven hoe je graan, groenten, lijnzaad, zout, kruiden etc. kunt inzetten ter verlichting en preventie.

Meer over deze workshop…

Tot ziens!

 

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl