Gerst


Gerst is naast tarwe het oudste graangewas, tegenwoordig wordt het vooral verbouwd voor de productie van bier en veevoer en dat is jammer, want het is een zeer voedzaam en smakelijk graan wat bijna overal ter wereld wordt verbouwd.

Gerst heeft van alle granen de kortste vegetatietijd. Het is een bedekt graan (het kaf is met de graankorrel vergroeid) en moet voor verwerking eerst worden gepeld, wanneer bij het pellen ook de voedzame kiem en zemel wordt verwijderd noemen we het eindproduct (parel)gort. 

Gerst is een goede bron van B-vitamines en foliumzuur, maar gerst is vooral rijk aan kiezelzuur, dit heeft een positieve invloed op het menselijk zenuw-zintuig-stelsel.

Gluten

Gerst bevat wel wat gluten, maar niet voldoende om er brood mee te kunnen bakken, je kunt tot 20% van tarwemeel vervangen door gerstemeel bij het bakken van een brood, het wordt dan iets minder luchtig.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, gerstKoken met gerst

Gerst kan net zoals bijvoorbeeld rijst of quinoa opgediend worden als bijgerecht of verwerkt in heerlijke graanschotels (zie de recepten onderaan dit blog).

Gerst moet voor het koken eerst 6 tot 8 uur geweekt worden, daarna wordt het een uur gekookt en tot slot nog een paar uur of langer nawellen in bijvoorbeeld een hooikist.

Het vereist dus een andere planning in de keuken, bijvoorbeeld: 's nachts weken, 's ochtends koken en na het koken in de hooikist of andere warme plaats laten nawellen. Wanneer je 's avonds thuis komt is de gerst klaar voor gebruik of voor verwerking in een gerecht.

Barleywater

Gerst bevat een natuurlijk verdikkingsmiddel dat heilzaam is voor maag en darmen. Wanneer gerst wordt geweekt en lang gekookt ontstaat er graanslijm, ook wel Gerstewater of Barleywater genoemd. Gerstewater wordt vaak met succes toegepast bij maag- en darmproblemen het geeft verlichting bij verkoudheid en griep, huidproblemen en allergie├źn. 


Zwarte gerst

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zwarte gerstOok van gerst worden nog steeds oervormen geteeld, bijvoorbeeld zwarte gerst van Doornik Natuurakkers 


Darmproblemen?

Het kookwater van graan is heilzaam voor je darmen, het heet graanslijm, dat klinkt minder lekker dan het in werkelijkheid is. Vaak is het voldoende om granen (rijst, gerst, gierst enz.) gaar te koken in afgepast water, niet afgieten! Bij acute of hardnekkige problemen met de darmen kan vaak Barleywater (gerstewater) ingezet worden.

Baleywater

Wil je Barleywater wel eens proeven en het recept mee naar huis krijgen? 

Kom dan naar de workshop De kracht van graan, of Voeding bij Verkoudheid en griep, deze workshops geef ik meerdere keren per jaar.

Het recept staat hier


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl