Bietjes

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bietjesBietjes behoren als plant tot de ganzevoetfamilie. Zomerbietjes worden vroeg in het voorjaar gezaaid en in de zomer geoogst. Zomerbietjes zijn klein en hebben een dunne schil, vers geoogst kan het blad ook mee gestoofd worden. Naarmate de bieten ouder worden neemt ook de kooktijd toe. 

Winterbietjes worden wat later gezaaid en in de herfst geoogst, ze zijn vaak veel groter en kunnen in een gecontroleerde omgevering goed bewaard worden gedurende de winter.

Regenboogbietjes

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bietensalade met frambozenBietjes uit de winkel zijn meestal rond en rood, maar er bestaan bietjes in allerlei kleuren en vormen: wit, geel, roze en soms tweekleurig zoals roze of rood met wit. Op boerenmarkten, in natuurvoedingswinkels, maar ook in de supermarkt worden steeds vaker bietjes in allerlei kleuren aangeboden (de gekleurde bietjes op de bovenste foto zijn van Wilem & Drees).

Oxaalzuur

Bietjes nemen tijdens de groei veel voedsel op en zijn daardoor rijk aan mineralen (ijzer, natrium, kalium), het is om die reden extra belangrijk om voor biologische bietjes te kiezen.

Bietjes bevatten ook oxaalzuur, mensen met een gevoelige maag kunnen hier last van hebben.

Geen boter maar olie

Tip: gebruik geen boter, maar olie om bietjes in te stoven, dit neutraliseert het oxaalzuur en verzacht de smaak, de combinatie boterzuur en oxcaalzuur kan irritatie veroorzaken. Oxaalzuur is vooral belangrijk voor een goede opname van het ijzer.

Kruiden

Bietjes is een koel wortelgewas, voor het evenwicht is het daarom goed om bij de bereiding ook altijd een kruid dat veel zonlicht bevat mee te koken, bijvoorbeeld kummel of koriander.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl