Terug naar Nieuwsbrief / Archief

31.08.2023
Gerst-zwarte-bonen-schotel

Gerst-zwarte-bonen-schotel

Ritme kan je heel wat tijd uit handen nemen en meer zekerheid geven. Bijvoorbeeld ritme in het gebruik van de maaltijden op de dag. Of het ritme van de 7 granen in de 7 dagen van de week. Zo eet ik graag gerst op dinsdag. Gerst is niet alleen heel smakelijk, het bevat veel graanslijm en is daarmee heilzaam voor maag en darmen.

Deze week gebruikte ik gerst in een ovenschotel met groenten en zwarte bonen. Wanneer je gerst en bonen ‘s nachts weekt en tijdens het ontbijt kookt, kun je ze de rest van de dag in de hooikist zetten. Dan heb je ‘s avonds alleen nog werk aan de groenten. Hierbij maak ik graag gebruik van een hooikist.

Lees hier het hele recept.

Eet smakelijk.

 

Gerst

Gerst is naast tarwe het oudste graangewas, tegenwoordig wordt het vooral verbouwd voor de productie van bier en veevoer en dat is jammer, want het is een zeer voedzaam en smakelijk graan wat bijna overal ter wereld wordt verbouwd.

Gerst heeft van alle granen de kortste vegetatietijd. Het is een bedekt graan (het kaf is met de graankorrel vergroeid) en moet voor verwerking eerst worden gepeld, wanneer bij het pellen ook de voedzame kiem en zemel wordt verwijderd noemen we het eindproduct (parel)gort. 

Gerst is een goede bron van B-vitamines en foliumzuur, maar gerst is vooral rijk aan kiezelzuur, dit heeft een positieve invloed op het menselijk zenuw-zintuig-stelsel.

Lees meer over gerst.

 

Voedwel, gerst

Hooikist

Een hooikist is van oorsprong: een houten kist, aan de binnekant met hooi bekleed om pannen in warm te houden. Het is nog steeds een fijn hulpmiddel om gerechten gedurende lange tijd warm te houden. 

Lees meer over hooikist.

 

Voedwel, hooikist

Peulvruchten

Granen vormen samen met peulvruchten een optimale plantaardige eiwitbron. Maar wat zijn peulvruchten en wat is de juiste plaats van peulvruchten in onze maaltijd. Wat zijn de beste combinaties met peulvruchten om van alle voedingsstoffen te kunnen profiteren. En hoe kook je ze goed gaar. Goed gaar is een voorwaarde voor een goede vertering van peulvruchten.

Je leert hier alles over in de workshop Peulvruchten.

Kom naar de workshop Peulvruchten.

 

Voedwel, peulvruchten

Ritme

Alles heeft een ritme: de seizoenen door het jaar heen, dag en nacht, eb en vloed. Maar ook onze hartslag, ademhaling en spijsvertering hebben een ritme. Zelf kunnen we ritme aanbrengen in slapen en waken, werken en rust, het gebruik van de maaltijden. 

Welke effecten heeft ritme op ons leven, gezondheid en welzijn? Welk ritme past goed bij onze spijsvertering? En welke voeding ondersteunt ons ritme?

Leer hier meer over in de workshop Ritme

 

Voedwel, ritme

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl