Roomboter

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, poes drinkt melkVaak reageren mensen verbaasd wanneer ik adviseer om roomboter te gebruiken in plaats van dieetmargarine.

Wanneer we de reclame zouden geloven moeten we knutselvetten uit de fabriek gebruiken om ons hart en vaatstelsel gezond te houden. Tot zo’n 50 jaar geleden echter was er in Nederland voornamelijk melkvet en dierlijk vet beschikbaar en toen kwamen hart- en vaatziektes bijna niet voor. De mensen leefden toen ook anders, ze hadden onder andere veel meer lichaamsbeweging.

Cholesterol

Melkvet wordt tegenwoordig ook in de reguliere sector geherwaardeerd. In melk zitten weliswaar verzadigde vetzuren maar dit zijn zogenaamde korte keten vetzuren (boterzuur) en deze werken niet cholesterolverhogend. Wanneer je het cholesterolgehalte in je bloed wil laten dalen is het effectiever om geraffineerde koolhydraten zoals suiker, witmeel(producten) en transvetten uit je menu te schrappen en meer verse groenten en fruit te gaan eten. Transvetten komen niet in de natuur voor maar zijn fabrieksmatig geharde vetten. Nog niet zo lang geleden bevatte margarine veel transvetten, door nieuwe inzichten en productiemethoden is dit inmiddels fors afgenomen, maar nog niet verdwenen. 

Beweging

In melk zit geconjugeerd linolzuur (CLA), dit is een meervoudige onverzadigde verbinding en dit is juist een beschermfactor tegen hart en vaatziekten. Dit vind je alleen in het vet van herkauwers, vooral bij koeien die buiten hebben gelopen. Kies daarom boter van Demeter kwaliteit, daarmee heb je de garantie dat de koeien zowel binnen als buiten een optimale bewegingsvrijheid hebben gehad. Kort door de bocht gezegd kan je er van uitgaan dat dieren die in hun leven veel beweging hebben gehad vet produceren dat gunstig is voor de gezondheid en dieren die geen beweging hebben gehad ongunstige vetten produceren. Ook daarom is het belangrijk dat boerderijdieren voldoende bewegingsvrijheid krijgen.

NB: Beweging helpt ook mensen om goed in hun vel te zitten.

Lactose

In boter en room zit geen tot nauwelijks eiwit en lactose, daarom wordt het vaak wel verdragen door mensen met een lactose-intolerantie. Zoals met al het vet is ook met roomboter het advies: geniet met mate, dus smeer het dun op je brood en gebruik voor bakken en braden ook andere goede vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, ghee (geklaarde boter) en kokosolie.


Biologisch dynamisch

Een aantal jaar geleden mocht ik tijdens mijn opleiding voor natuurvoedingskundige stage lopen op een biologisch dynamische boerderij.

Op een biologisch dynamisch bedrijf worden uiteraard geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast werkt men met een kringloop en produceert en gebruikt men eigen mest voor de teelt van gewassen en voer en stro voor het vee. 

Koeien met horens

De koeien op een biologisch dynamische boerderij dragen nog hun horens, want in een biologisch dynamisch bedrijf respecteert men de koe zoals zij is. Deze horens maken de koeien niet ongevaarlijk, maar geef je ze voldoende ruimte dan zullen ze elkaar zelden verwonden. Die ruimte krijgen ze zowel buiten als binnen in de potstal. Een potstal is voorzien van een diepe kuil (de pot) waarin iedere dag een verse laag stro wordt aangebracht. Aan het eind van de winter is zo de hele kuil opgevuld met mest en stro. Dit ruik je uiteraard, maar het stinkt niet zoals in een gangbare koeienstal met drijfmest en roosters in de vloer. Aan het eind van de winter wordt de potstal leeggeschept om het stro met mest te composteren. 

In de wei groeien, naast gras uiteraard, zoveel mogelijk kruiden om de gezondheid van de koe te optimaliseren, dit komt de smaak en de kwaliteit van de melk en melkproducten ten goede. Boter bevat o.a. vitamines A, D en laurinezuur. 

Wanneer ik het in recepten over boter heb dan bedoel ik deze boter. Je kunt deze kwaliteit herkennen aan het Demeter keurmerk.


Nieuwsbrief Olie en vet

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl