Voedwel
natuurlijk voedingsadvies

Weblog Voedwel

Zoet

Suiker is een genotsmiddel. En genot betekent genieten. Als je suiker gebruikt of iets zoets neemt, vergeet dan in ieder geval niet te genieten van het lekkers. Lees verder →

08.10.2018 advies blog icon Ineke Fienieg honing koolhydraten lactose smaak zoet

Nog meer water?

Graan heeft water en tijd nodig om volledig te kunnen ontsluiten, meer dan je denkt! Lees verder →

13.09.2018 graan blog icon Ineke Fienieg darmen enzymen gefermenteerd gluten graanmolen koolhydraten spijsvertering zuurdesem

Nog nooit van gehoord!

Voor de rest van je leven anders naar groenten en kruiden leren kijken in anderhalf uur! Lees verder →

06.09.2018 advies blog icon Ineke Fienieg blad bloem holistisch stengel vrucht wortel

Havermout is toch gezond?

Maar is het ook gezond voor jou? Anders gezegd: past dit graan ook bij jou en jouw leefomstandigheid? Wat doet het voor jouw gezondheid? Lees verder →

30.08.2018 graan blog icon Ineke Fienieg biologisch glutenvrij warmte

Voedingsstoffen of proces?

Gezonde voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Lees verder →

07.05.2018 advies blog icon Ineke Fienieg spijsvertering

Gries en grutten

Griesmeel is een woord dat aangeeft hoe het graan gemalen en gezeefd is. Grutten is gebroken graan. Griesmeel of grutten kunnen van verschillende granen gemaakt worden. Lees verder →

25.01.2018 graan blog icon Ineke Fienieg

spliterwten

In tegenstelling tot wat veel verpakkingen beweren: je kunt spliterwten beter eerst weken voor het koken! Lees verder →

14.01.2018 peulvruchten blog icon Ineke Fienieg aminozuren spijsvertering winter eiwitten ijzer

Plantdelen

Groenten zijn in te delen aan de hand van deze plantdelen. Alle groenten bevatten waardevolle voedingsstoffen, maar door de aard en functie van het deel van de plant hebben ze een ander effect op ons lichaam en geest. Lees verder →

03.07.2017 advies blog icon Ineke Fienieg blad bloem holistisch stengel vrucht wortel

Graanslijm

Het geheim van graan gooi je meestal weg en dat is jammer, vooral voor je darmen. Lees verder →

17.05.2017 graan blog icon Ineke Fienieg darmen graanslijm spijsvertering

Dille

Het fijne blad wordt veel gebruikt in de keuken, de zaden worden onder andere gebruikt bij de inmaak van augurken en uien. De smaak van dille is fris, pittig en een tikkeltje zoet. De smaak van dillezaad doet ook een beetje denken aan kummel of anijs Lees verder →

09.01.2017 kruiden blog icon Ineke Fienieg blad spijsvertering vrucht zaad

Barstensvol leven

Eindelijk weer eens een zinnig boek over voeding. Lees verder →

16.11.2016 kookboek blog icon Ineke Fienieg biologisch-dynamisch

Ghee

Ghee┬áis heel geschikt voor alles wat je bruin wilt bakken: vlees, vis, vegaburgers, pannenkoeken etc. Lees verder →

24.10.2016 zuivel blog icon Ineke Fienieg vetten

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn geen goede vleesvervanger, ze bevatten weliswaar eiwitten, maar niet genoeg B-vitamines en ijzer. Lees verder →

16.09.2016 groenten blog icon Ineke Fienieg eiwitten herfst

Vijgen (vers)

Rijpe vijgen zijn erg zoet en zacht, soms is zelfs de oogst in Nederland overvloedig. Lees verder →

04.08.2016 fruit blog icon Ineke Fienieg calcium ijzer zink

Salie

Salie wordt vaker voor de heilzame effecten gebruikt dan als keukenkruid. Lees verder →

04.08.2016 kruiden blog icon Ineke Fienieg bitter blad lever maag spijsvertering

Pruimen

Verse pruimen uit Nederland zijn maar korte tijd verkrijgbaar. Koop en eet ze zodra je ze tegenkomt! Proef ook eens een bijzonder ras. Lees verder →

01.08.2016 fruit blog icon Ineke Fienieg Betacaroteen calcium magnesium vitamine-c vrucht zomer

Die unsichtbare Kraft in Lebensmitteln

Geen kookboek, er staan geen recepten in, het gaat in dit boek over de kwaliteit van voeding, uitgedrukt in kristallen die zo de levenskracht van het voedingsmiddel zichtbaar maken. Lees verder →

01.05.2016 kookboek blog icon Ineke Fienieg biologisch biologisch-dynamisch

Koken met granen

Overzicht van kookboeken en kookboekjes voor het koken met volle granen (voornamelijk vegetarische gerechten). Deze lijst wordt in de loop der tijd aangevuld met nieuwe of andere uitgaven. Lees verder →

25.04.2016 kookboek blog icon Ineke Fienieg biologisch-dynamisch Demeter gluten glutenvrij graanmolen

De mooie voedselmachine

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Lees verder →

16.04.2016 kookboek blog icon Ineke Fienieg darmen spijsvertering

Anijszaad

Anijs wordt in de keuken vaak gebruikt om een gerecht een zoetere smaak te geven. Lees verder →

08.04.2016 kruiden blog icon Ineke Fienieg etherische-olie koolhydraten luchtwegklachten spijsvertering zaad zoet