Terug naar Nieuwsbrief / Archief

29.05.2020
Grenzen

Het is inmiddels al weer lang geleden dat ik een nieuwsbrief heb verzonden, ik had zoals velen van jullie eventjes andere prioriteiten. Hopelijk kan ik weer regelmatig nieuwe recepten uit de natuurvoedingkeuken publiceren.

De workshops kunnen nog niet op korte termijn hervat worden, daarover later meer.

Consulten kunnen weer live plaatsvinden, uiteraard met inachtneming van de corona maatregelen van het RIVM. Ook het gratis spreekuur wordt weer hervat.

Preventie

Het is inmiddels voor bijna ierdeen wel duidelijk dat je met een gezonde leefstijl beter beschermd bent tegen virussen.

Gezond eten is een belangrijk onderdeel daarvan. Gezonde voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Dit zal ik bij het recept proberen te verduidelijken.

 

Gierst-wortel-schotel

Voor een evenwichtige maaltijd serveer je dit bijgerecht het beste met een hartige tofuburger of een ander peulvruchtengerecht. Wanneer je peulvruchten combineert met graan levert dat optimale plantaardige eiwiten. Vul de maaltijd aan met groenten uit het bloem / vrucht gebied  zoals broccoli, bloemkool of courgette voor meer evenwicht in de maaltijd en het dagelijks leven.

Probeer een seizoen- en streekgebonden keuze te maken. Deze passen beter bij jouw voedingsbehoefte op dat moment dan de van ver weg geïmporteerde groenten. Je kunt hiervoor hiervoor de siezoensgroentenkalender die ik maandelijks via Facebook deel raadplegen.

Gierst

Gierst is een oud Afrikaans graan dat goed om kan gaan met warmte en weinig water nodig heeft. De wortels van gierst bevatten erg veel wortelhaartjes, met behulp van wortelzuur nemen deze worteltjes veel mineralen uit de bodem op.

Voedingswaarde

Gierst bevat veel kiezelzuur, ijzer, ook aardig wat natrium, maar weinig kalium en calcium.
Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van huid, haar en nagels en daarmee onze buitenkant, onze grenzen. Nu we dagelijks overladen worden met zoveel nieuws wat we niet kunnen negeren is het zeker voor de (hoog) gevoeligen onder ons belangrijk om je grenzen te verzorgen. Zodat je ook je voeding goed kan blijven verteren.

De calcium wordt in dit gerecht aangevuld door de magere kwark. Magere kwark wordt niet gebruikt uit angst voor vet, maar omdat het een goed bindmiddel is in gebak.

Gierst bevat sowieso goede vetzuren, maar door het pellen van de graankorrel (= het verwijderen van het kaf) kan de korrel beschadigd raken en wat vet verliezen. Dit geeft dan na het koken een bittere smaak. Je kunt dit voorkomen door gierst voor het koken even kort met heet water af te spoelen (in een zeef onder de kraan). Daarmee spoel je de vetdeeltjes aan de buitenkant van de korrels weg.

Bereidingswijze graan

Zoals bij alle granen is de bereiding voor een goede vertering essentieel:

  • wassen
  • weken (hoeft niet bij gierst en rijst)
  • koken
  • nawellen

Meet de gierst en het water af, het is de bedoeling dat je niets hoeft af te gieten, hiermee gooi je namelijk een belangrijk onderdeel weg = graanslijm.

Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan van gietijzer.

Breng de gierst met het water langzaam aan de kook zonder zout, zodra het kookt vuur laag, deksel op de pan en laten koken zonder roeren.

Daarna op een warme plek (hooikist) na laten wellen. Pas na het wellen is al het water volledig opgenomen en de gierst goed verteerbaar.

Eet smakelijk!

Fijn dat je mijn nieuwsbrief leest, weet je iemand die er misschien ook belangstelling voor heeft? Stuur deze nieuwsbrief dan door!

Zorg goed voor jezelf en tot gezond weerziens.

 

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl