Broccoli

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, broccoliBroccoli is een koolsoort en lijkt wat op bloemkool maar de smaak is krachtiger.

In de zomer komt de broccoli van Nederlandse bodem, in de winter meestal uit Spanje en omstreken. De roosjes van de broccoli zijn een verzameling bloemknoppen, wanneer deze gaan bloeien is de broccoli niet meer lekker. Verse broccoli is eenmaal aangekocht maar kort te bewaren op een koele plaats.

Broccoli bevat veel vitaminen zoals vitamine A, C en K. Bovendien is broccoli rijk aan ijzer, foliumzuur en voedingsvezels.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, salade met kiemenOm broccoli smakelijk te houden moet deze groenten kort worden gekookt in weinig water, stomen is nog beter. 

Lust je geen broccoli, probeer dan eens broccolispruiten, meer hierover in Spruiten en Kiemen.


Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, broccolikiemenBroccolikiemen

Veel spruitgroenten zijn kant-en-klaar te koop, maar ook heel gemakkelijk thuis te kweken:

  1. Neem hiervoor een speciaal kiemsetje of een flinke glazen pot en een stukje fijn gaas en een stevig elastiek. 
  2. Spoel een eetlepel zaad af in een zeef onder stromend water en zet het dan voor een dag of een nacht te week in schoon water. De zaden zwellen op. 
  3. Na het weken giet je het overtollige water af en zet je de pot schuin ondersteboven weg. 
  4. De pot met zaden moet zeker 2 maal per dag flink gespoeld worden. 
  5. De kiemtijd is per soort zaad verschillend maar na een aantal dagen beginnen de zaden te kiemen, de pot kan nu in het licht (niet in de zon) worden gezet. 
  6. Blijf 2 maal daags spoelen totdat de spruiten hun eerste kiemblaadjes hebben. De kiemgroenten kunnen nu uitgelekt en goed afgesloten 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. 
  7. Je kunt in het voorjaar en in de zomer ook kleine potjes met aarde vullen en hierin zaaien. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn oogst je ze door ze vlak boven de aarde af te knippen.Voeg dagelijks een kleine hoeveelheid aan een salade of een ander gerecht toe.

‚ÄčTijdens het ontkiemen komen er veel voedingstoffen en enzymen vrij, dit maakt groentespruiten extra waardevol.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl