Courgette

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, courgettesEen courgetteplant is in eigen moestuin gemakkelijk te kweken. 

Deze plant houdt van warmte, maar groeit gewoon buiten op het land en heeft een plekje nodig in de volle zon. De plant rankt niet maar heeft als volwassen plant toch al snel 2m2 nodig. Een courgetteplant kan in een zomer wel tientallen vruchten opleveren. De vruchten kunnen groen, gestreept of geel zijn, de vorm is langwerpig of rond. Jong geoogst hoeven ze niet te worden geschild en worden ze vooral verwerkt in stoofschotels, de grotere exemplaren hebben een hardere schil en zijn alleen nog geschikt voor de soep.

De vruchten worden dus bij voorkeur onrijp geoogst, ze zijn het best op smaak wanneer ze zo’n 20 cm. groot zijn. Het oogsten stimuleert de plant om opnieuw te gaan bloeien, met grote gele bloemen die ook eetbaar zijn.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, groentespiesjesAlle warmte minnende gewassen bewaar je het liefst niet in de koelkast, de kou beschadigt de celstructuur van de vruchten en is nadelig voor de smaak. Het beste bewaar je ze kort op de ‘fruitschaal’ of in een koele kelder. 

Groeien

Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen op een biologisch dynamische boerderij. Daar werd tweemaal per dag courgette geoogst ‘s ochtends vroeg en aan het eind van de dag. De opbrengst in de vroege ochtend was altijd hoger dan die aan het eind van de dag. Hiermee maakte de courgette heel inzichtelijk dat het groeien (niet alleen van courgettes maar van alles wat leeft) vooral ‘s nachts plaatsvindt.


Recepten:

Nieuwsbrief:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl