Pannen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, braadpanWat doe je met een braadpan in de vegetarische keuken?

Om te koken gebruiken we diverse soorten pannen: pannen om in te koken, pannen om in te bakken of te grillen, pannen om in te braden. Voor het koken van eieren, aardappels of sperziebonen gebruik je een andere pan dan voor het bakken van een pannenkoek.

Braadpan

Maar wat doe je met een braadpan in de vegetarische keuken? Voor mij is dit de pan die ik het meeste gebruik: voor het bereiden van soepen, sauzen, het koken van graan en peulvruchten, stoofschotels etc.

Vaak lees je in mijn recepten: verwarm een pan met een dikke bodem. Eigenlijk bedoel ik dan altijd de braadpan.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zwarte braadpanJe hebt ze in vele soorten en maten. De bekende zwarte van geĆ«mailleerd staal, is goedkoop, maar het materiaal is dun en houdt de warmte niet lang vast. 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, gietijzeren braadpanDe veelkleurige pannen van geƫmailleerd gietijzer zijn in mijn keuken ideaal. Het duurt even voordat ze goed warm zijn, maar eenmaal warm houden ze de temperatuur ook lang vast. Het nadeel is dat ze nogal duur zijn in aanschaf. Het voordeel is dat ze heel lang mee gaan. Zelf heb ik al ruim 25 jaar 3 gietijzeren braadpannen die ik dagelijks gebruik, waarschijnlijk gaan ze nog wel 25 jaar mee. Dus deze investering was de moeite waard.

Koekenpan

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, teflon koekenpanKoekenpannen hebben vaak een antiaanbaklaag aan de binnenkant. Vaak is deze laag nog gemaakt van teflon, dit zachte materiaal slijt echter snel en ongemerkt eet je dat in de loop der tijd allemaal op. Dat is jammer, want het is giftig.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, koekenpan keramiekGelukkig zie je steeds meer koekenpannen met een keramische antiaanbaklaag. Deze laag is slijtvast, dit bakt niet alleen veel prettiger, maar het slijt ook niet.

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl