Kwark

Kwark of plattekaas heeft bijna dezelfde bereidingswijze als harde kaas.

De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriƫn, er wordt veel minder stremsel gebruikt dan in harde kaas en de kwark rijpt in 24 uur. Daarna gaat de kwark in zakken om uit te lekken.

Eiwit

Kwark heeft een hoog eiwitgehalte.

Varianten

  • volle kwark met 10% vet
  • halfvolle kwark met 5-6% vet
  • magere kwark met 0,5% vet

Welke kwark het beste gebruikt kan worden hangt van het gerecht af. Als natuurvoedingskundige pleit ik voor zo min mogelijk bewerkte voeding, dus in dit geval de volle kwark. Maar In gebak gebruik ik bij voorkeur magere kwark.

Magere kwark bevat veel eiwitten (in melkvet zitten nagenoeg geen eiwitten) en geeft een goede en luchtige structuur aan het gebak. Wel even opletten, soms wordt magere kwark aangevuld met water (staat op de verpakking), in dat geval moet je de kwark in een theedoek in een zeef uit laten lekken anders wordt het resultaat te nat.

Kwark heeft vaak een gladde structuur, dit komt door het roeren voordat het afgevuld wordt.

Ambachtelijke kwark

Er zijn ook boerderijwinkels die eigengemaakte, ambachtelijke kwark aanbieden, De Hondspol in Driebergen bijvoorbeeld, hun kwark heeft een meer stevige en korrelige structuur en is van biologisch dynamische kwaliteit. Deze kwark is echt een heel ander product dan de kwark uit de supermarkt.

Zure zuivelVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, De Hondspol

Kwark hoort bij de zure zuivel, dat is over het algemeen beter verteerbaar dan zoete melkproducten.


Kwark kan in veel gerechten gebruikt worden, hieronder een aantal recepten:

Recepten met kwark

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl