Hazelnoten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, hazelnotenHazelnoten groeien in heel Europa, de voornaamste productiegebieden liggen in Italië, Spanje en Turkije.

Hazelnoten groeien aan struiken, deze snelgroeiende struiken vindt je zowel op het laagland als hoger in de bergen, vaak in bossen en parken en soms als heg. De struik heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats, ook de licht behaarde bladeren duiden op een nauwe relatie met het licht.

Hazelnoten groeien aan struiken die flink kunnen uitgroeien, tot wel 7 meter hoog. Een hazelnootstruik kan wel 100 jaar oud worden. Deze struiken groeien nog steeds wijd verspreid in Europa, zowel in het wild als in cultuur gebracht.

Noten

Hazelnoten behoren ook botanisch gezien tot de noten, net zoals kastanjes, eikels en beukennootjes. De overige noten zijn botanisch gezien meestal zaden, steenvruchten of peulvruchten.

Voedingswaarde hazelnoten

Hazelnoten bevatten circa 60% vet, hoofdzakelijk onverzadigde vetzuren en zo'n 12% eiwit, tevens de mineralen Calcium, Kalium Fosfor en IJzer en de vitamines E en B.

Hazelnoten ondersteunen het zenuwgestel, aanbevolen wordt dagelijks een of meer hazelnoten te eten om het denkvermogen en de concentratie te bevorderen.

De algemene aanbeveling voor de consumptie van noten voor volwassenen is dagelijks 20 gram.

Hazelnoten op het menu

Hazelnoten kun je rauw of geroosterd eten, er bestaat ook 100% hazelnootpasta, hazelnootmeel van geroosterde hazelnoten en hazelnootolie.

Gemalen hazelnoten zorgen ervoor dat het gebak losser van structuur wordt. Hazelnoten kunnen zo gedeeltelijk - of soms zelfs helemaal - de eieren in gebak vervangen.

Hazelnoten roosteren

Wanneer je noten licht roostert komen er meer smaken vrij. Doe dit niet in olie maar in een droge koekenpan of in de oven.

oven

In de oven op 160°C, zodra ze lekker beginnen te ruiken en het bruine velletje wat los gaat zitten zijn ze geroosterd. Even af laten koelen en het bruine velletje kan verwijderd worden door de hazelnoten tussen je handen te wrijven en zachtjes te blazen.

koekenpan

Gehakte hazelnoten kun je ook roosteren in een droge koekenpan op een zeer matig vuur, regelmatig omroeren, laat ze niet te bruin worden, maar wacht tot ze lekker beginnen te ruiken. Dan zijn ze klaar.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl