Aardpeer

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, aardpeerAardpeer of Topinamboer is familie van de zonnebloem, de plant kan bloeien maar doet dat niet altijd in ons klimaat. De bloemen produceren geen oliehoudende zaden zoals bij de zonnebloem, het eetbare gedeelte van de aardpeer is de wortelstok. 

Aardpeer was lang een belangrijk voedingsmiddel in Noord en Midden-Amerika, rond 1600 is deze plant naar Europa gekomen en werd toen vooral in Frankrijk verbouwd. Na 1800 werd deze knol op het land en in de keuken verdrongen door de aardappel.

Vorm

De vorm van de knol is per soort verschillend, van rond tot langwerpig of grillig, met een doorsnee van 2-5 cm. En een lengte van 5-20 cm. Per plant kunnen wel tot 35 knollen geoogst worden.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, aardpeerchipsSmaak

Aardpeer heeft een nootachtige smaak en doet een beetje aan artisjokken denken. De knol kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Vanwege de smaak wordt deze plant ook wel jeruzalemartisjok genoemd.

Bewaren

De knollen kunnen na de oogst niet zo goed bewaard worden als aardappels, wortels en bietjes. Eenmaal geoogst zijn ze slechts een paar dagen houdbaar op een koele plaats. Ze drogen snel uit.

Voedingswaarde

Aardperen bevatten weinig calorie├źn, iets meer eiwit dan aardappel, verder veel mineralen waaronder ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De koolhydraten bestaan echter niet uit zetmeel, zoals bij aardappels en pastinaken, maar uit inuline. Inuline laat de bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen, het is daarmee een goede groente voor diabetici.

Inuline

Inuline is een voedingsvezel met een positief effect op de darmflora, het wordt gezien als een prebiotica en wordt gedeeltelijk door bacteri├źn afgebroken in de dikke darm, de rest poep je uit. De oplosbare voedingsvezels bevorderen de daling van het cholesterolgehalte in het bloed.

Prebiotica

Prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Ze komen vooral voor in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Prebiotica zijn belangrijk voor gezonde darmen. Wie er niet aan gewend is, kan wat last krijgen van winderigheid.

Moestuin

In de moestuin wordt de plant 2-4 meter hoog en is daarmee vanaf de vroege lente een goede windvanger. Het nadeel van de aardpeer in de tuin is dat je er nooit meer vanaf komt, elk stukje aardpeer groeit weer uit tot een plant. De oogst is vanaf einde herfst tot begin lente. 


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl