Abrikozen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, abrikozenVoor de teelt van abrikozen is een warm klimaat nodig, meestal komen de verse abrikozen die hier in de zomer te verkrijgen zijn uit landen rond de Middellandse Zee.

 

Verse abrikozen

Het lekkerste is om abrikozen rijp te eten, zo van de boom, pas dan is hun smaak en volle aroma ontwikkeld. De verse abrikozen die je in Nederland kunt kopen komen meestal uit Zuid-Europa en zijn in een minder rijp stadium geoogst, omdat ze anders te kwetsbaar zijn om te vervoeren, en dat proef je.

Abrikozen bevatten veel bètacaroteen, het lichaam zet dat om in vitamine A. Daarnaast bevatten ze ook aardig wat ijzer.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, abrikoos-appeltaart

Gedroogde abrikozen

Wanneer ik in de keuken gedroogde abrikozen gebruik zijn dat altijd biologische, zongedroogde abrikozen uit de natuurvoedingswinkel.

Biologische gedroogde abrikozen zijn altijd bruin van kleur, ze lijken niet op de oranje abrikozen die je in de supermarkt kunt kopen. De bruine verkleuring ontstaat tijdens het drogen onder invloed van enzymen. 

Abrikozen uit de supermarkt worden vaak bewerkt met sulfiet (E220 t/m E228) om bruinverkleuring tegen te gaan, dit wordt ook wel zwavelen genoemd. Sulfiet breekt de in het lichaam aanwezige vitamines B1 en E. af en kent soms meer  vervelende bijwerkingen.


Recepten met verse abrikozen:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl