Ahornsiroop

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, ahornsiroopAhornsiroop (maple syrup) is het ingedikte sap van de suikeresdoorn, deze boom groeit in Noord-Amerika.

Het sap wordt in het vroege voorjaar uit de stam afgetapt, zodra de sapstroom in de bomen op gang is gekomen. Per boom kan 40-50 liter sap worden gewonnen, dit is na inkoken voldoende voor 1 liter siroop. 

Ahornsiroop bevat nog veel mineralen, heeft een milde smaak, maar heeft minder zoetkracht dan suiker.

A of C graad

De kwaliteit van ahornsiroop wordt ook wel uitgedrukt als A of C graad.
Ahornsap dat vroeg in het voorjaar wordt getapt, wanneer er nog een groot verschil is tussen dag- en nachttemperatuur, krijgt de A graad. De siroop is lichter van kleur en verfijnd van smaak.
Later in het seizoen, wanneer dag- en nachttemperatuur niet meer zo uiteenlopen krijgt het sap de C-graad. Deze siroop is donkerder van kleur en heeft een meer uitgesproken karamelsmaak.
Het verschil beperkt zich tot kleur en aroma, de voedingswaarde van beide siropen is gelijk.

Suiker vervangen door ahornsiroop in gebak

Ahornsiroop is ongeveer een kwart minder zoet dan suiker, je hebt dus meer ahornsiroop nodig dan de in het recept opgegeven suiker. Daarnaast moet ook het vochtgehalte in het recept worden aangepast: minder vocht of meer meel. Ahornsiroop verbrandt sneller dan suiker, dus de oven kan 15-25 graden lager. Daarmee wordt de baktijd iets langer.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bramen-appel-crumble

Bewaren in de koelkast

Een aangebroken fles ahronsiroop kun je het beste in de koelkast  bewaren om schimmelvorming te voorkomen.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl