Amandelen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, amandelenDe amandelboom groeit ook wel voor de sier (bloesem) in Nederland, maar voor een goede oogst doen ze het in Europa beter in de landen rond de Middellandse Zee.

De amandel is familie van de perzik en de abrikoos

De amandelboom produceert pruimgrote vruchten, die overigens oneetbaar zijn. In die vrucht zit de amandel in een harde dop. Dit nootje geeft zich niet zo maar gewonnen! Wanneer de dop gekraakt is komt uiteindelijk de amandel vrij.

De amandel zit dan nog in een donkerbruin schilletje, dit schilletje beschermt de amandel tegen ranzig worden. De schil bevat veel mineralen, waaronder ijzer, maar laat zich gemakkelijk verwijderen: zet de amandelen met schil hooguit 5 minuten onder in kokend heet water. Uit laten lekken. Daarna laat het schilletje zich heel gemakkelijk verwijderen. Dit noemt men ook wel geblancheerde amandelen (zie foto).

Voedingswaarde amandelen

Amandelen zijn rijk aan eiwitten, calcium, ijzer ,vitamine B2 en E. 

Gebruik amandelen

De amandel leent zich goed voor toepassingen in allerlei gerechten en wordt bij ons veel in gebak en koekjes verwerkt. Zoals in speculaas, amandelspijs, banketstaaf en marsepein.

Amandelpasta

Amandelpasta van witte amandelen kan gebruikt worden als plantaardige vervanger van room, roer het daarvoor goed los met een gedeelte water.

Amandelen roosterenVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, amandelbloesem

Wanneer je noten licht roostert komen er meer smaken vrij. Doe dit niet in olie maar in een droge koekenpan of in de oven.

In de oven op 160°C, zodra ze lekker beginnen te ruiken zijn ze geroosterd. 

Gehakte amandelen kun je ook roosteren in een droge koekenpan op een zeer matig vuur, regelmatig omroeren, laat ze niet te bruin worden, maar wacht tot ze lekker beginnen te ruiken. Dan zijn ze klaar.


Recepten met amandelen:

Recepten met amandelpasta:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl