Andijvie


Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andijvieAndijvie hoort bij de cichoreifamilie, net zoals witlof, paardenbloem, radicchio en de wilde cichorei (hemelsleutel).

De wilde chicorei zie je steeds vaker in bermen en aan waterkanten bloeien met stervormige blauwe bloemen. 

Planten uit de cichoreifamilie smaken bitter en hebben vooral in het voorjaar een bloedzuiverende werking en stimuleren de leverfuncties. Deze planten hebben lange wortels, de wortels van de wilde cichorei worden wel geroosterd en als koffiesurrogaat gebruikt, bijvoorbeeld in Buisman of Bambu.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andere andijvieAndijvie is in ons land een bekende bladgroente, rijk aan calcium en ijzer. Helaas is de groente niet zo populair, juist vanwege de wat bittere smaak. In de gangbare landbouw worden daarom rassen ontwikkeld waarvan de smaak minder bitter is. In de biologische landbouw worden juist (oude) rassen gebruikt waarvan de smaak wel wat bitter is. Deze smaak heeft een functie, zowel voor de plant (bescherming tegen vraat) als voor de spijvertering van de mens.

Er bestaan meerder varianten van andijvie, vaak zie je de breedbladige en de krulandijvie, vooral de laatste wordt vaak gebruikt in salades.


Recepten met andijvie:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl