Andijvie


Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andijvieAndijvie hoort bij de cichoreifamilie, net zoals witlof, paardenbloem, radicchio en de wilde cichorei (hemelsleutel).

De wilde chicorei zie je steeds vaker in bermen en aan waterkanten bloeien met stervormige blauwe bloemen. 

Planten uit de cichoreifamilie smaken bitter en hebben vooral in het voorjaar een bloedzuiverende werking en stimuleren de leverfuncties. Deze planten hebben lange wortels, de wortels van de wilde cichorei worden wel geroosterd en als koffiesurrogaat gebruikt, bijvoorbeeld in Buisman of Bambu.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andere andijvieAndijvie is in ons land een bekende bladgroente, rijk aan calcium en ijzer. Helaas is de groente niet zo populair, juist vanwege de wat bittere smaak. In de gangbare landbouw worden daarom rassen ontwikkeld waarvan de smaak minder bitter is. In de biologische landbouw worden juist (oude) rassen gebruikt waarvan de smaak wel wat bitter is. Deze smaak heeft een functie, zowel voor de plant (bescherming tegen vraat) als voor de spijsvertering van de mens.

Er bestaan meerder varianten van andijvie, vaak zie je de breedbladige en de krulandijvie, vooral de laatste wordt vaak gebruikt in salades.


Recepten met andijvie:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl