Appels

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, appelsAn apple a day keeps the docter away. Een oud gezegde met een kern van waarheid. Appels zijn een goede bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels, mits je de appel met schil en al eet. Kies als het even kan voor Nederlandse, biologische appels, gangbare appels bevatten veel resten van bestrijdingsmiddelen. De meeste vitamines van een appel bevinden zich vlak onder de schil en in het klokhuis.

Appeloogst

Van half augustus tot half oktober is het appel oogsttijd in Nederland. Een vers geoogste appel is erg sappig. Vroeger waren er nog geen moderne technieken om appels meerdere maanden te kunnen bewaren. Appels werden wel geweckt als partjes of als appelmoes, ook werden appelringen gedroogd. Om het hele jaar appels te kunnen eten zijn er diverse technieken ontwikkeld om de appels bij de boer of groothandel op te slaan. Koelcellen, aangevuld met een zuurstofarme opslag verlengen de houdbaarheid van een verse appel.

Appelallergie

Sommige mensen zijn allergisch voor appels, dit geeft een onaangenaam gevoel in de mond en keel na het eten van verse, rauwe appels. Bij milde klachten worden Santana appels vaak wel verdragen, dit is een hypo allergene appel en geeft minder aanleiding tot klachten. Wanneer je ook geen rauwe Santana appels verdraagt, probeer ze dan eens gekookt of gebakken in een gerecht te verwerken, vaak wordt dit veel beter verdragen.

Appel soortenVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, bramen-appelcrumble

Er bestaan duizenden appelrassen, oude rassen worden weer in ere hersteld en nieuwe rassen worden ontwikkeld. In Nederland alleen al zijn er honderden verschillende rassen. Een paar populaire rassen:

  • Elstar: knapperig en sappig, handappel
  • Golden Delicious: stevig zacht/zuur, zowel handappel als voor gebak
  • Goudreinet of Schone van Boskoop: sappig en friszuur, kan als handappel worden gegeten, maar vooral lekker in gebak en als appelmoes.
  • James Grieve, sappig en fris zoets/zuur, handappel.
  • Granny Smith: friszure sappige appel met groene schil, populaire handappel die echter meestal wordt ge├»mporteerd uit land van het zuidelijk halfrond.
  • Jonagold: plezierige zachte zoet/zure smaak, handappel maar ook geschikt voor gebak en appelmoes.
  • Jonagored: idem als Jonagold, maar de kleur van de schil is roder.
  • Dijkmanzoet: zoet en vrij droog vruchtvlees, geschikt voor hete bliksem en stamppotten

Appelproducten 

Appels worden verwerkt in veel producten, gerechten, in koek en gebak. Hieronder een lijstje van producten die voor 100% uit appel bestaan en toch allemaal anders zijn.

Appels plukken

Bij sommige bedrijven mag je in de herfst zelf appels plukken, je kunt ook een appelboom adopteren en de appels in het volgende najaar oogsten.


Appel recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl