Boekweit

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, boekweitBoekweit behoort botanisch gezien niet bij de granen, maar bij de duizendknoopfamilie waar ondere andere ook zuring en rabarber onder vallen.

 

Pseudograan

Omdat boekweitzaden in de keuken kunnen worden gebruikt als graan, noemen we dit zaad ook wel een pseudograan. 

Bijen

Het bijzondere aan boekweit is dat dit het enige graan is dat door bijen wordt bestoven. Andere granen gebruiken hiervoor de wind. De witroze bloemetjes worden bestoven door insecten, de bloemen trekken veel bijen aan, vandaar dat er ook boekweithoning bestaat.

Herkomst

Boekweit komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in China, Rusland en Noord-Amerika. In Rusland en Polen is boekweit een belangrijk voedingsmiddel. Het wordt daar voornamelijk gegeten in de vorm van soep en pap.

In de Franse streek Bretagne wordt boekweit vooral verwerkt in crêpes.

Boekweit gedijt alleen op armere grond, vruchtbare grond geeft te veel blad en te weinig zaad. Boekweit heeft een korte vegetatietijd vandaar dat het ook geteeld wordt in klimaten met korte zomers.

Voedingswaarde boekweit

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, boekweitbloemBoekweitzaden hebben een driehoekige vorm en lijken op kleine beukennootjes. Het woord boekweit is afgeleid van het woord bockweit (beukengraan). 

Boekweit is glutenvrij en bevat weinig vet, kiezelzuur en ijzer, maar heeft een hoog gehalte aan eiwit. 

Boekweitmeel heeft hierdoor een grote bindkracht en kan daarmee in een recept vaak eieren geheel of gedeeltelijk vervangen, bijvoorbeeld in pannenkoekenbeslag.

Overgevoelig voor boekweit?

Boekweit is licht verteerbaar, maar niet iedereen verdraagt de (smaak van) rode kleurstof (fagopyrine) in de zaden.

Deze stof kan overgevoeligheid voor licht veroorzaken. Deze stof is te neutraliseren door boekweit kort op te koken en af te zeven en weer met vers water verder te koken. 

Een andere methode is het kort roosteren van de zaden in een droge pan voordat er water wordt toegevoegd, dit komt ook de smaak ten goede. Geroosterde boekweit is ook kant en kaar te koop, het heet dan kasha.


Boekweit van dichtbij

In de meeste natuurwinkels wordt ook boekweit van groothandel De Nieuwe Band verkocht, zij kopen boekweit van een Duitse abdij waar de zorg voor de bijen ook een belangrijk onderdeel van de teelt is.


Recepten met de hele boekweitkorrel:

Recepten met boekweitmeel:

Recepten met boekweitvlokken:

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl