borage

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, borageBorage is een krachtige, behaarde plant van ongeveer een meter hoog, met grote groene bladeren en stervormige blauwe bloemen. Wanneer je de bladeren kneust ruikt dit naar komkommer, het wordt daarom ook wel komkommerkruid genoemd.

De behaarde bladeren laten zien dat deze plant kiezelzuur (silicium) bevat. Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van de huid en de werking van de zintuigen.

De bladeren van de borage werden vroeger gebruikt bij wondverzorging. Daarvoor legde men de bladeren even in heet water en daarna (afgekoeld) op de gewonde plek. Thee van borageblad kan heilzaam werken bij verkoudheid of hoesten. Tegenwoordig wordt boragethee wel eens gebruikt bij klachten van depressieve aard of overgangsklachten.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, komkommerslaIn de keuken wordt dit kruid vooral rauw gebruikt in komkommersalade. Om geen last te hebben van de haren op de bladeren moet je ze heel fijn snijden voor gebruik. Borage kan ook kort meegekookt worden in gerechten zoals soep of groentegerechten, door het koken worden de haren zacht. Borage wordt altijd vers gebruikt, gedroogd verliest het aroma.

De blauwe bloemetjes zijn ook eetbaar en zijn vooral erg leuk als garnering.

Borage is als kruid niet in de winkel te koop, misschien komt het hier en daar in het wild voor, maar over het algemeen kweek je het zelf in de (moes)tuin.


Recepten met borage:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl