Brandnetels

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, brandnetelBrandnetels zijn gezonde en lekkere voorjaarsgroenten, te verwerken in soep, hartig gebak of stamppot. 

 

Geneeskrachtig

De lijst met geneeskrachtige toepassingen van brandnetels is lang. Het bekendst is de brandnetel om zijn hoge ijzergehalte en wordt daarom vaak aangeraden bij bloedarmoede. De plant bevat namelijk veel gebonden ijzer, dit is gemakkelijk opneembaar door het lichaam.

Niet rauw

De prikkelende stof uit de netelharen worden onschadelijk bij verhitting, eet brandnetels nooit rauw.

Werking

Brandnetels hebben een bloedzuiverende werking, vooral in het voorjaar. Het eten van brandnetels stimuleert de maagsapafscheiding, daardoor wordt al het voedsel beter verteerd.

Brandnetels stimuleren de werking van onze spijsvertering waardoor afvalstoffen sneller uit ons lichaam kunnen worden uitgescheiden. 

De vezels uit de brandnetel zorgen voor een goede darmwerking. Brandnetels worden daarom ook wel de bezems van de darmen genoemd.

Oogsten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, brandneteltoppenVlak na de winter verschijnen de eerste brandnetels boven de grond, wanneer je alleen de malse toppen oogst kun je er het jaar door regelmatig van dezelfde plant oogsten.

Maar ook verder in het seizoen verschijnen er steeds nieuwe, malse planten. Planten die eenmaal in bloei staan zijn niet meer geschikt om te oogsten. 

Zoek om brandnetels te oogsten een plek waar geen honden plassen, weinig auto’s komen en geen bestrijdingsmiddelen over de naastgelegen akker zijn gesproeid.

Gebruik bij voorkeur de top van de plant, dat zijn ongeveer de 4 bovenste bladeren.

Gebruik

Alles met mate, niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Teveel of te langdurig gebruik van brandnetels kan bepaalde organen zoals de nieren overprikkelen.

Voedingswaarde

Brandnetels bevatten onder andere ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, kiezelzuur, vitamines A, B, C, D, E en K en natuurlijk ook heel veel voedingsvezels.

Brandnetelthee

Brandnetelthee heeft voornamelijk een reinigende werking en levert je geen voedingsstoffen of vezels.


Informatieblad

Informatieblad over de brandnetel downloaden.


Recepten met brandnetels:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl