Cacao

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, cacaoDe officiƫle botanische naam van de cacaoboom is Theobroma Cacao, de boom groeit in tropische gebieden, maar houdt niet van de volle zon, het is meer een schaduwplant.

Een cacaoboom levert 30-40 vruchten per jaar waarin 30-40 cacaobonen zitten. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar 1-2 kilo cacao op. 

Fermenteren

De cacaobonen worden na de oogst gefermenteerd, gedroogd, gebrand, gebroken en ontdopt, nogmaals gebrand en uiteindelijke geperst. Cacaobonen bevatten 55% vet = cacaoboter, de koek die overblijft wordt vermalen tot cacaopoeder.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, specerijentaartjes

Chocolade

Cacao  en cacaoboter worden voornamelijk gebruikt voor de productie van chocola, dit is een ingewikkeld proces en kent vele soorten en kwaliteiten.

Heilzaam

Cacao heeft door de eeuwen heen altijd gezondheidsclaims gekend, er zit weliswaar cacao in chocola, maar meestal ook veel suiker, aangezien cacao zelf bitter smaakt.

Geniet af en toe van een stukje chocola, maar voor je gezondheid is het niet noodzakelijk.


Recepten met cacao:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl