Carobe

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, carobeCarobepoeder is een alternatief voor cacao. Dit poeder wordt gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom. Deze groenblijvende boom, met leerachtige bladeren komt veel voor in de landen rond de Middellandse Zee, maar ook tot in Australië en Zuid-Afrika. Het is een boom die warmte en droogte goed kan verdragen en wordt 10 tot 20 meter hoog. 

Het duurt een jaar voordat de peulen rijp zijn, ze zijn dan 10 tot 30 centimeter lang, chocoladebruin van kleur en glanzend. Een boom kan 50 tot 75 kilo peulen per jaar opbrengen. 

Peulen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, carobepeulenVoor de productie van carobepoeder wordt alleen het vruchtvlees en niet de zaden van de peulen gebruikt. Eerst gedroogd en dan geroosterd worden de peulen tot carobepoeder vermalen. Carobepoeder heeft een licht zoete smaak die wat aan chocolade doet denken. Carobe bevat ten opzichte van cacao minder vet en géén theobromine (een soort cafeïne, dat wel in cacao zit). Daarmee is carobe meer geschikt voor kinderen dan cacao.

Gebruik

Net als cacaopoeder kan carobepoeder verwerkt worden tot repen en drank of in pasta, hagelslag, koek, gebak en toetjes. Carobepoeder smaakt zoet van zichzelf, terwijl cacao een bittere smaak heeft. Je hebt dus in recepten met carobe minder suiker nodig voor een zoete smaak.

De kleur van carobepoeder is lichter dan van cacao. De smaak lijkt op chocola, maar is toch duidelijk anders. In sommige recepten of gerechten kan ook een mengsel van cacao en carobe gebruikt worden.

Cacao vervangen door carobe:

  • 2-3 theelepels carobepoeder vervangen 1 theelepel cacao.
  • De hoeveelheid suiker in een recept kan dan gehalveerd worden.

Johannesbroodpitmeel

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zaden JohannesbroodboomIn de peulen bevinden zich 5 tot 15 ronde zaden. De zaden die in de peulen zitten worden verwerkt tot johannesbroodpitmeel, een reukloos wit poeder dat als verdikkingsmiddel wordt gebruikt in de voedingsindustrie (E410). De zaden bevatten 5% eiwit en zijn niet goed te verdragen voor mensen die allergisch zijn voor het eiwit uit peulvruchten. Johannesbroodpitmeel is glutenvrij.

Diervoeder

De hele peul wordt ook wel gedroogd en gehakt of vermalen gebruikt als diervoeder.

Siroop

Uit de verse peulen wordt ook wel sap geperst waarvan onder andere siroop, stroop of likeur wordt gemaakt. Zowel de gedroogde peulen als siroop en stroop zijn meestal verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Turkse en Marokkaanse winkels. 


Recepten met carobepoeder:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl