Citroen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, citroenCitroenen zijn al eeuwenlang smaakmakers in de keuken. Niet alleen het sap maar ook de schil.

Europese citroenen worden gekweekt in landen rond de Middellandse zee. Een citroenboom bloeit wel 3 tot 4 keer per jaar, het hele jaar door zijn er dus verse citroenen te koop.

Schil

Het dunne gele schilletje van de citroen heeft veel geur en smaak, het witte gedeelte smaakt bitter.

Uiteraard is het gebruik van biologische citroenen altijd aan te bevelen, maar wanneer je citroenschil in je voeding wilt gebruiken is dit extra belangrijk. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, citroentaartGangbare citroen worden na de oogst behandeld met een waslaagje of schellak om de citroen te conserveren en te laten glimmen. Dit laagje is niet voor consumptie geschikt.

Uitzending

De Keuringsdienst van Waarde heeft een informatieve uitzending gemaakt over het glimmende laagje op citroenen.

Biologische citroenen worden nooit behandeld met was of schellak.

Rijp

Een goed gerijpte citroen kan geel of groen (afhankelijk van het jaargetijde) zijn en voelt zwaar aan door het in de vrucht aanwezige sap.

Voedingswaarde

Vers citroensap bevat veel mineralen en vitamine C. De zure smaak van de citroen wordt veroorzaakt door het hoge gehalte citroenzuur. 

Citroen stimuleert de werking van de lever en de nieren.


Recepten:

Citroensap is naast olie de basis voor een dressing, bijvoorbeeld deze:

Geraspte citroenschil wordt in veel gerechten gebruikt, vooral in gebak en desserts.

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl