Dille

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, dilleDille (Anethum graveolens) is lang geleden vanuit Aziƫ via Egypte naar Europa gebracht. Inmiddels is het in veel landen een inheemse plant. De geslachtsnaam Anethum komt van het Griekse anetos dat ontspannen betekent. Dille komt van het Noorse dilla dat slaapopwekkend betekent.

De plant kan tot een meter hoog worden en heeft ranke takken met heel fijn gevederde spitse bladeren. Deze schermbloemige bloeit met gele bloemetjes en later in de zomer rijpen de platte bijna ronde zaden.

Smaak

Het fijne blad wordt veel gebruikt in de keuken, minder bekend is het dillezaad, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de inmaak van augurken en uien. De smaak van dille is fris, pittig en een tikkeltje zoet. De smaak van dillezaad doet ook een beetje denken aan kummel of anijs.

Spijsvertering

De zongerijpte zaden hebben en positieve invloed op de spijsvertering, het is eetlustopwekkend en vermindert buikkrampen.
Dillezaad smaakt uitstekend bij bij bietjes, de zongerijpte  zaadjes brengen een gerecht met koele knolgewassen in balans, niet alleen qua smaak maar ook voor een betere spijsvertering.

Thee

Thee van venkel, dille en anijs: voor ontspanning en tegen een opgeblazen gevoel

  • 1 theelepel dillezaad
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2,5 dl. water

Kneus het zaad licht in een vijzel
Breng water en zaad aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken
Zeven en warm opdrinken.


Recepten met dille:Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, dille

Recepten met dillezaad:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl