Feta
Feta komt oorspronkelijk uit Griekenland en wordt gemaakt van rauwe schapenmelk, soms aangevuld met wat geitenmelk. Alleen feta die op traditionele wijze is geproduceerd in Griekenland mag de naam feta dragen.
In veel andere landen wordt een soortgelijke kaas gemaakt, met melk van geit, schaap of koe. Het mag dan geen feta heten.
Feta is een vrij jonge kaas en wordt in pekelwater bewaard, eenmaal uit het water droogt de kaas snel uit. De structuur van de kaas is vrij brokkelig. De smaak is fris, zout en pittig.
Feta smaakt heerlijk in salades en groenteschotels.
Grie
In Nederland wordt ook een soort feta gemaakt, bijvoorbeeld door Hansketien van geitenmelk, ze noemen het hier Grie.
Voedingswaarde feta
Feta bevat veel eiwitten en gemiddeld 45% vet.
Recepten met feta:
- Geroosterde bietjes
- Avocadowraps
- Courgettemuffins
- Bietensalade
- Courgette-feta-taart
- Pasteitjes
- Freekehsalade
- Meiraap met wortel uit de oven
- Gierst met aubergine

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.