Glutenvrij-meel

Wanneer je spijsvertering geen gluten verdraagt hoef je alleen maar de granen tarwe, gerst, rogge en de meeste haver te mijden. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet, want deze granen zitten in heel veel producten verwerkt.

Etiketten lezen!

Niet alleen in brood, crackers en koekjes etc., maar ook in producten waarin je het niet verwacht, bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, sauzen en toetjes of in worst, ijs, snoepgoed enz. Wanneer je geen gluten verdraagt moet je dus heel goed etiketten lezen.

Glutenvrij meel van wat?

In bijna elke supermarkt en zeker in elke natuurvoedingswinkel worden glutenvrije producten aangeboden, vaak gaat het dan om brood, koekjes, crackers, pasta etc.

Wanneer je de etiketten leest blijken de gebruikte ingredienten vaak niet uit graan, maar uit bijvoorbeeld soja, aardappel en lupine te bestaan. Meestal zijn deze producten niet volkoren - volwaardig, maar wordt alleen het zetmeel van peulvruchten en zaden gebruikt.

Glutenvrij meel van granen

Gelukkig bestaan er ook biologische glutenvrije (grotendeels) volkoren graanmengsels die heel geschikt zijn om taart, koekjes en brood mee te bakken, Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, glutenvrije appeltaartbijvoorbeeld van Werzdit meel bevat 4 glutenvrije granen: rijst, mais, boekweit en gierst.

De ontbrekende gluten worden gecompenseerd met johannusbroodpitmeel, dit zijn de zaden van de carobepeul. Er bestaan 2 varianten: met en zonder gist.

Weten wat je eet is een belangrijke voorwaarde voor een goede spijsvertering.


Glutenvrije recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl