Granen eesten

Voedwel, haverEesten is een zachte warmtebehandeling, het maakt het graan beter verteerbaar.

Het eesten vervangt de weektijd en de kooktijd wordt verkort met 25-50% ten opzichte van niet geëest graan. Ook het nawellen van gekookt, geëest graan kan met eenderde verkort worden. Door het eesten slinkt het gewicht van de granen met ongeveer 10%.

Eesten kan met alle granen maar het loont vooral de moeite bij graan dat een langere bereidingstijd heeft: tarwe, haver, gerst en rogge. Haver en gerst krijgen door het eesten een betere smaak.

Vormkracht of vitaliteit?

Eesten geeft meer vormkracht aan de granen, maar dat gaat ten koste van de vitaliteit. Het is dus een afweging welke bereidingswijze je wilt gebruiken. Zoek je juist extra vitaliteit, laat dan de graankorrels kiemen, hoe dat moet lees je hier

Het eesten van graan bevordert de vormkracht. Vormkracht kun je zien als het tegenovergestelde van chaos, zowel mentaal als fysiek.

Werkwijze

  1. Spoel de graankorrels af in een zeef met koud water en laat ze kort uitlekken.Voedwel, haver eesten
  2. Doe het graan met het aanhangende water in een kom en dek deze af en laat ze 2-3 uur staan. Af en toe omscheppen. Het graan moet vochtig zijn maar niet drijfnat. Na 2-3 uur heeft het enzym fytase het fytine grotendeels afgebroken. Het vochtig houden mag wel wat  langer duren, maar niet te lang, anders begint het graan te kiemen.
  3. Verwarm een oven op 80°C en controleer dit met een oventhermometer.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort hier het graan op (maximaal 500 gram per keer). Droog het graan in het midden van de oven in 1 tot 1,5 uur bij grote graankorrels: tarwe, gerst, haver, rogge. Het graan mag beslist niet donkerder van kleur worden. Laat de deur dicht, de vochtdampen werken als kooktijd voor het graan.
  5. Als het graan helemaal droog is uit deVoedwel, haver eesten oven nemen en af laten koelen.
  6. Droog graan kan in goed afgesloten potten bewaard worden.

Niet in de winkel

In een winkel zoek je tevergeefs naar geëeste hele granen.

Een product dat er dicht bij in de buurt komt zijn thermogrutten, grutten = gebroken graan. 


Werkwijze granen eesten downloaden


Meer weten over granen?

Wil je meer weten over de zeven granen, de kookwijze, graanslijm, eesten, kiemen en nog veel meer. Kom dat naar de workshop De kracht van Graan, zie het actuele aanbod in de Agenda.


Recepten met geëest graan:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl