Groene spelt
Groene spelt (Grünkern) is onrijpe spelt, de productie is ooit uit nood ontstaan.
Na een natte zomer was men in Duitsland bang de speltoogst te verliezen. Daarom besloot men het onrijpe graan te oogsten en de aren te drogen op hete stenen boven een houtvuur en daarna te pellen in de pelmolen. Het drogen op hete stenen fungeert als een soort narijpig. Het bleek een smakelijk en voedzaam succes. Deze oude cultuurvorm was vroeger wijd verbreid in Zuid-Duitsland. Groene spelt heeft een uitgesproken en pikante smaak en stimuleert daarmee de spijsvertering. Het is goed te verwerken in soepen, salades en stoofschotels.
Waar te koop
Groene spelt wordt vooral verkocht in natuurvoedingswinkels in Duitsland of online.
De website van leverancier Erdmann Hauser is zeer informatief, een bezoek is aanbevolen. Via deze website kun je hun producten bestellen, de verkoop en verzending wordt uitgevoerd door Violey, een webwinkel in biologische producten. Zelf bestel ik daar regelmatig en naar alle tevredenheid.
Freekeh
Freekeh is nagenoeg hetzelfde als groene spelt, maar wordt van tarwe gemaakt in plaats van spelt. Freekeh komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het wordt in Nederland voornamelijk als grutten verkocht.
Grutten
Grutten = gebroken graan. Grutten zijn sneller gaar dan de hele graankorrel.
Productie
Het hele proces in beeld, van akker tot in de keuken in een filmpje.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering.
Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.