Havergrutten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, havergruttenHavergrutten (steel-cut-oats) worden van oorsprong veel gebruik in Schotland en omstreken.

 

 

Nu ook in Nederland

In Nederland zijn ze sinds kort ook te koop van Graanpletterij De Halm, bij de meeste natuurvoedingswinkels. Er is ook een bijpassend kookboek gemaakt met als titel Havermoutje en een website met recepten.

Productie

De hele haverkorrels worden in een machine met scherpe messen in stukjes gesneden en daarna kort geroosterd. De smaak van havergrutten is een beetje nootachtig en kook je het tot pap, dan heeft het nog wat bite.

Pap

Je kunt de grutten gebruiken voor pap, in plaats van havermout. De bereidingstijd is wat langer, maar het voordeel is dat je in een keer voor een hele werkweek kunt koken en de porties apart verpakt in de koelkast kunt bewaren voor gebruik.

Water

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, steel cut oats

Granen kun je het beste in water koken om alle voedingsstoffen vrij te laten komen, melk (om compleet te zijn: zout, vet en eiwitten) verhinderen dat.

Geen magnetron!

Gebruik ook nooit een magnetron, deze voegt namelijk geen warmte toe maar brengt de deeltjes in de voeding zodanig in beweging dat ze door deze wrijving zichzelf verwarmen. Dit gaat ten koste van de levenskrachten in de voeding.

De warmte moet vrijkomen in jouw spijsvertering en niet in de magnetron.

 


Recepten met havergrutten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Reacties

Martijn 2018-04-08 09:20:04 Beste Ineke, je geeft aan de havergrutten niet in de magnetron te moeten bereiden. Echter als je deze de avond ervoor voorkookt en overnacht laat weken, kun je ze dan wel de ochtend erna opwarmen in de magnetron?
zelf doe ik dit nu regelmatig als ik de voorgekookte havergrutten de volgende ochtend op werk wil opwarmen.

dank voor de reactie,
gr.Martijn
Ineke Fienieg 2018-04-08 09:53:14 | 2018-04-08 09:50:04 | Ineke Fienieg | info@voedwel#spam#
Beste Martijn, het beste kan je de magnetron helemaal niet of zo min mogelijk gebruiken voor de bereiding van voeding. Lees er meer over in het weblog magnetron (keuken).
Tip: schaf een kookplaatje en een pannetje aan voor op je werk.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl