Havermout

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, havermoutHaver wordt verbouwd in de meer noordelijke streken van Europa en rijpt in de warmste dagen van het jaar.

Haver heeft tot in het laatste groeistadium een zeer los vruchtgedeelte, haver vormt geen aar maar en pluim die met het minste windje meebeweegt.

Haverkorrels zijn vergroeid met het oneetbare kaf, dat moet er dus eerst afgepeld worden voor verdere verwerking. Er bestaat ook een variant van Nederlandse bodem waarbij het kaf niet met de graankorrel is vergroeid. Dit noemen we naakte haver.

Vet

De kiem van de haver bevat meer vet dan andere graansoorten, dat maakt hem wat lastig om te malen, bovendien wordt het meel door het hoge vetgehalte eerder ranzig.

Gluten

Haver is in principe glutenvrij maar blijkt vaak besmet te zijn met glutenbevattend graan. Gegarandeerd glutenvrije haver wordt wel geteeld, ook biologisch.

Hoe wordt havermout gemaakt?Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, havermout pannenkoeken

In de graanpletterij wordt de hele haverkorrel eerst 45 minuten geweekt, daarna verwarmd en door de pletters geleid en gedroogd. Hierdoor ontstaan er graanvlokken die nagenoeg nog alle voedingswaarde bezitten, maar wel zijn voorgegaard. Daarom zijn graanvlokken sneller gaar dan de hele graankorrel. Voor havermout wordt de graankorrel in stukjes gesneden.

Muesli

De hele havervlokken worden vaak verwerkt in muesli en in energierepen. Minder bekend is dat er van haver ook melkvervangende producten gemaakt worden zoals haverroom, havermelk en chocolademelk. 

Wanneer gebruik je haver?

Haver staat voor warmte, kracht en uithoudingsvermogen. Het is dus een heel geschikt graan wanneer je lichamelijke prestaties moet leveren.

Het kan je echter ook in de weg zitten. Het spreekwoord zegt niet voor niets: je moet een vurig paard geen haver voeren.

Haver heeft een hoog gehalte aan ruwe vezels, waardoor haver stimulerend werkt op de darmbeweging. 

Maag

Haver is ook zuurvormend en daarom onder andere niet geschikt voor mensen die last hebben van teveel maagzuur.

Hoe kook je havermoutpap?

In 1,5 minuten laat ik je zien hoe ik havermoutpap kook: 


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl